DEBATT

Tåkesvar om våpeneksport

Nybakk og Navarsete skylder oss en begrunnelse - med argumenter!

TOK OPP VÅPENSALG: Artikkelforfatterne etterlyser et mindre unnvikende svar på Bård Vegar Solhjells (SV) spørsmål i Stortinget om stans i salg av våpen til land som bryter menneskerettighetene. Foto: Lars Eivind Bones
TOK OPP VÅPENSALG: Artikkelforfatterne etterlyser et mindre unnvikende svar på Bård Vegar Solhjells (SV) spørsmål i Stortinget om stans i salg av våpen til land som bryter menneskerettighetene. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Marit Nybakk (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) fikk i stortingsdebatten 26.4 spørsmål fra Bård Vegar Solhjell (SV) om hvorfor Ap og Sp ikke støttet forslaget fra V og SV om å stanse salg av «strategiske varer (som inkluderer A- og B-materiell og flerbruksvarer) til land hvor myndighetene begår alvorlige menneskerettighetsbrudd mot og systematisk undertrykking av egen befolkning». Et enkelt og tydelig spørsmål, syntes vi.

Til vår store skuffelse ga Nybakk et svært unnvikende svar, og Navarsete svarte ikke på spørsmålet i det hele tatt. Hele poenget med en stortingsdebatt er å belyse argumentene for de forskjellige standpunktene som partiene inntar, slik at velgerne kan ha noe å forholde seg til. Når Nybakk og Navarsete svarer helt uten argumenter, fratar de velgerne retten de har til å få innsyn i politikernes vurderinger.

Nybakk sa, da hun forsøkte seg på et svar til Solhjell, at «det er Stortinget som gir regler, vi fatter vedtak om hvordan det skal være. (...) vi vil så sterkt vi kan oppfordre utenriksministeren til å se grundig på de lisensene som i dag gis (...) Men det er utenriksministerens ansvar å gjøre det, det er ikke noe vi fra Stortinget skal gå inn i som enkeltsaker.» Dette er altså Ap's svar på hvorfor partiet ikke vil lage strengere regler for våpeneksport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer