Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skam sesong 3

Tarjei (17) hylles for «Skam»-rollen. Men kan han vinne Gullruten?

Prisen for Beste mannlige skuespiller har 18-årsgrense. 

IMPONERER: Tarjei Sandvik Moe har imponert mange i rollen som Isak i NRK-serien «Skam». Selv om han fortsatt er 17 år når Gullruten går av stabelen, kan han nomineres til prisen for «Beste mannlige skuespiller», som har 18-årsgrense. Hvis juryen vil, vel å merke. Foto: NRK
IMPONERER: Tarjei Sandvik Moe har imponert mange i rollen som Isak i NRK-serien «Skam». Selv om han fortsatt er 17 år når Gullruten går av stabelen, kan han nomineres til prisen for «Beste mannlige skuespiller», som har 18-årsgrense. Hvis juryen vil, vel å merke. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av årets desidert største norske TV-snakkiser er NRK-serien «Skam».

I vår fulgte «hele Norge» kjærlighetsdramaet mellom karakterene Noora og William, mens det i høstens sesong har handlet om Isak og hans ikke helt enkle utforskning av egen legning.

Isak spilles av 17 år gamle Tarjei Sandvik Moe, som har blitt hyllet for sin skuespillerprestasjon.

Så sent som i helga skrev Dagbladets TV-anmelder Christopher Pahle følgende i sin ukentlige «Skam»-recap:

«Apropos, husk å sende smokingen din på rens før Gullruten, Tarjei Sandvik Moe. Jeg vet prisutdelingen ikke er før i mai, men det er sånn typisk greie man glemmer, også plutselig står man der foran hele Norge og skal holde takketale også har man bearnaise på jakkeslaget.»

Kan «Isak» vinne?

nettsidene til nevnte TV-prisutdeling opplyses det imidlertid at aldersgrensen for å vinne prisen «Beste mannlige skuespiller» er 18 år.

Sandvik Moe er født 24. mai 1999, og blir dermed myndig først tolv dager etter at prisutdelinga har gått av stabelen i Grieghallen i Bergen til neste år.

Hvordan skal så regelverket tolkes? Kan man kun vinne hvis man er 18 år når nominasjonen sendes inn på starten av 2017? Eller holder det å fylle 18 året man er nominert?

Torbjørn Urfjell, styreleder i Stiftelsen Gullruten, har svar:

- Myndighetsalder er definert som det året du fyller 18 år, sier han til Dagbladet.

Dermed kan det hende at Sandvik Moe bør begynne å tenke på smoking-rens, slik Pahle foreslår ovenfor.

Sammenlikner med stortingsvalg

- Hvorfor utdypes ikke aldersgrensen i regelverket på Gullrutens nettsider?

- Såvidt meg bekjent har ikke dette vært en aktuell problemstilling, fordi man ikke har vært i den type tilfeller tidligere, svarer Urfjell, og legger til:

- Regelverket for Gullruten 2017 kommer til å være tydelig når det blir åpent for påmelding, som blir rett over jul. Da kommer det til å være mulighet til å bli nominert for folk som fyller 18 år i 2017, på samme måte som 17-åringer kan stemme ved stortingsvalg hvis de blir myndig samme år.

SKAM-FEBER PÅ ISLAND: Suksesserien «Skam» får stadig nye fans - også utenfor Norges grenser. På Island er enkelte ungdommer så glade i serien at de tar i bruk norske ord og uttrykk fra den. Her demonstrerer Lilja, Kristján og Kolfinna sine «Skam»-ervervede norskkunnskaper. Video: Fréttatíminn Vis mer Vis mer

Urfjell forteller at aldersgrensen er satt av to årsaker:

- Det har handlet om å beskytte barneskuespillere. I tillegg har det vært av hensyn til oss som arrangør, for å unngå å få ansvar for folk under 18 år som trenger foresatte på Norges store TV-fest, sier Stiftelsen Gullruten-lederen.

Han presiserer samtidig:

- Vi kan komme i tilfeller der folk under 18 år er blant de nominerte. Det er et ansvar vi helt sikkert skal klare å ta med tanke på hvordan vi håndterer mottakelsen og festen. Dersom Gullruten-juryen finner ut av at Sandvik Moe er blant dem som bør være nominert, skal han være like velkommen som alle andre nominerte.

«Skam» kuppet forøvrig Gullruten i år, da serien stakk av med hele tre priser: Beste nye programserie, Beste TV-drama og Årets Nyskapning.

- Bare flaks

Dagbladets TV-anmelder Christopher Pahle mener at det ikke burde være noen aldersgrenser for Gullruten-kategoriene «Beste mannlige skuespiller» og «Beste kvinnelige skuespiller».

- Det er bare flaks at Tarjei Sandvik Moe er gammel nok i år, sier Pahle, som mener 18-årsgrensen framstår vilkårlig.

- Med tanke på at noe av det største som skjer på norske skjermer involverer 17-åringer, følger man ikke helt med i timen hvis man vil være en pris som skal honorere det beste innen norsk drama.

‹‹SKAM-NOORA››: Hør Josefine Pettersen fortelle om da politiet ikke trodde på henne da hun sa at hun ikke het Noora og ikke var 16 år. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!