Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tarmen - kroppsdelen som nordmenn er blitt opptatt av

Hvis vi tar utgangspunkt i boksalget.

SKREV BOK: Tyske Giulia Enders har skrevet en bok om tarmen, og skutt blink. «Sjarmen med tarmen» er en hit over alt. Foto Nicolò Campo/NTB Scanpix
SKREV BOK: Tyske Giulia Enders har skrevet en bok om tarmen, og skutt blink. «Sjarmen med tarmen» er en hit over alt. Foto Nicolò Campo/NTB Scanpix Vis mer

Nordmenn er blitt opptatt av tarmen, den mange meter lange pølsa som omdanner næringsstoffer og transporterer avfallsstoffer.

Tarmsjarm, tja... Hvis vi skal tro på Bokhandlerlista, som omfatter alle landets store bokhandlere, så er vi nordmenn blitt svært så interessert hva som skjer mellom magen og rompa.

Giulia Enders «Sjarmen med tarmen» blant Cappelen Damm største salgssuksesser i år.

Boka ligger på tredje plass på Bokhandlerlistas sakprosaoversikt. Det er ikke bare nordmenn som har kastet seg over boka om organet vi ikke forbinder med sjarm, men hele Europa har latt seg fascinere av den tyske forfatterens vittige og informative bok.

Ikke mye sexy Mediene skriver spaltekilometer og tonnevis av gigabytes om menneskekroppen. Om skjønnhetspleie og slanking, om lidelser og sykdom, om underliv og lidenskap. Men tarmen, da?

LEGE: Leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Petter Brelin.
LEGE: Leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Petter Brelin. Vis mer

Tarmen, det er ikke så mye sexy med dette organet.

- Nei, det er nok langt flere organer som er mer sexy enn tarmen, hvis jeg kan si det sånn. Men tarmen er mer enn et transportrør, sier leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Petter Brelin.

- Et barometer Som allmennpraktiker, fastlege og nå relativt nyvalgt NFA-leder har han registrert folks økt interesse for organer vi vanligvis ikke tenker så mye på. Dette fokuset skyldes bevissthet på mat og helse.

- Mange, spesielt unge, er blitt mer interessert i hva man tåler og ikke tåler.

- Mage og tarm er et viktig barometer på hvordan vi har det, både psykisk og fysisk. En god del av oss har problemer med løs, vond eller hard mage, sier Brelin.

Ikke bekymre seg Spiser vi masse gummigodteri, har samlivsproblemer, blir redd, er stresset - eller rett og slett har det bare veldig bra, så reagerer mage og tarm deretter. Toleranse og intoleranse knyttet til mat er temaer som folk interesserer seg for.

- Men vi skal ikke fokusere på kroppsfunksjoner som fungerer.

- Det er ingen grunn til å tenke på eller bekymre seg for en tarm som fungerer. Men har man problemer med avføring eller skulle få blod i avføringa, så man selvsagt ta kontakt med lege, sier Brelin.

Her er bokvinnerne i 2015:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media