Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tatoverer ikke 4-eren

Prinsesse Märtha kommer ikke til å forevige terningkastet.

I formiddag lanserte prinsesse Märtha Louise den ferske eventyrboka «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet» på Paleet i Oslo. I dagens Dagbladet får hun god kritikk og blir beskrevet som formsikker av anmelderen. I VG fikk hun terningkast fire.

Da ektemann Ari Behn kom med debutboka «Trist som faen» fikk han en sekser i den avisa, og tatoverte deretter terningen på overarmen.

- Jeg vil nok ikke tatovere en firer på overarmen, nei. Det overlater vi til ham, sier prinsessen.

Inspiratoren Ari

De siste åra har prinsesse Märtha lest eventyr på tv og fra scene. Hun har blitt en rutinert forteller, men dette er første gang hun har tatt pennen fatt og skrevet sitt eget eventyr.

- Jeg har lest veldig mange eventyr, og lært dem utenat. Jeg har også lest mye litteratur helt siden jeg var liten. Det har gjort at jeg har lært mye om språk, men jeg har ikke lært akkurat det å skrive litteratur, forteller prinsessen.

Ektemann Ari Behn har utgitt en novellesamling og en roman, men har ikke vært en rådgiver for prinsessen i prosessen.

- Jeg har ikke fått hjelp av ham, men han har jo vært en inspirator.

image: - Tatoverer ikke 4-eren

Humor

Prinsesse Märtha Louise sier hun har hatt det morsomt i skriveprosessen, og sammen med illustratør Svein Nyhus har de forsøkt å få fram humoren.

- Nyhus har virkelig klart dette i tegningene. Illustrasjonene av kong Haakon, dronning Maud og arveprins Olav likner mye på dem, samtidig som de er karikert, sier Märtha.

Hun har tidligere sagt at hun ønsker å jobbe som kulturformidler, men er ikke redd for at hun nå skal bli værende i eventyrland og bli sett på som «eventyrprinsessen».

- Den tittelen har jeg jo allerede, sier hun med et smil.

- Les for barna

Etter lanseringen dro prinsessen til Tanum bokhandel på Karl Johan. Der leste hun fra boka for flere hundre frammøtte. Barna sto foran, med store øyne rettet mot prinsesse Märtha.

Målet hennes er at flere foreldre skal ta seg tid til å lese for ungene.

image: - Tatoverer ikke 4-eren

- Høytlesning er kjempeviktig. Derfor håper jeg at ungene jeg leser for etterpå skal trygle foreldrene om å bli lest for, sier hun.

Prinsessen sier at datamaskiner og tv-er har tatt over på underholdningsfronten.

- Barn i dag er vant til å få alt servert. Hvis de blir lest for skaper de sine egne bilder og fantasier.

POPULÆR PRINSESSE: Barna sto musestille med store øyne da prinsesse Märtha leste høyt fra eventyrboka si.
EVENTYRPRINSESSEN: Märtha er ikke redd for å bli plassert i bås etter boka.
MORSOMT: Prinsessen sier hun har hatt det morsomt i skriveprosessen, og har forsøkt å lage en humoristisk bok sammen med Svein Nyhus.
HØYTLESNING: Prinsesse Märtha mener foreldre bør lese mer for barna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media