Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tatt av sanden

«The Beach» er, om ikke akkurat helt utvannet, så i alle fall en tynn suppe av drømmerier og fantasterier. Hovedingrediensen er Leonardo DiCaprio. Han smaker ikke så verst. Se filmklipp, si din mening og delta i vår The Beach-konkurransen!

Ikke at vi noen gang får smattet helt på ham, for å si det sånn. DiCaprio er ingen dårlig skuespiller, og han leverer så godt han kan. Men han har ikke mer å gå på enn manus byr ham. Her ligger svikten. Danny Boyle og hans faste forfatter John Hodge har slett ikke ivaretatt Alex Garlands roman.

Slanger i paradiset

Kilometer med forhåndsomtaler har banket inn i oss innholdet: Unge Richard (Leo) mottar i Bangkok et fillete kart, veien til selveste sydhavsparadiset. Sammen med det franske paret Frangoise (Virginie Ledoyen) og Etienne (Guillaume Canet) drar han på leting, finner sin strand, og på den et aparte kollektiv av vestlige lykkejegere, formodentlig fra pene hjem alle som én. Gammel visdom sier at det alltid fins slanger i paradiset. Forsøket på å skape et fellesskap utenfor den såkalte sivilisasjonen trues snart av manipulasjoner, maktkamp, sykdom og ikke minst kjønnslig begjær på tvers av pargrensene.

Skusler bort stoffet

At romanens engelske hovedperson er blitt amerikaner, får så være. Hva gjør man ikke for en Leo. Stoffet er dertil hardt beskåret. Så pass mye at en vesentlig paranoiasekvens med Richard halsende gjennom jungelen mot en bakgrunn av videobilder og popmusikk henger i løse lufta, om man ikke har lest boka. Enda verre at Boyle ikke greier å formidle romanens ubehag over hvordan mennesker kan te seg når deres posisjoner trues. Få av personene er blodfulle nok til å bli interessante. Det går ut over bl.a. Bugs (Lars Arentz-Hansen), en viktig skikkelse som aldri får lov til å være noe annet enn en vagt usympatisk sidefigur. Selv kollektivmamma Sal (Tilda Swinton) forblir en for umotivert matrone, men Swinton er så sterk i seg selv at hun er verdt å se på. Boyle bygger opp til konflikter for så å la dem renne ut i sanden. En hardt arbeidende, småvalkete Leonardo kan ikke redde dramaet fra å forsvinne til sjøs.

<B>DÅRLIG MANUS:</B> Leo kan ikke redde dramaet fra å forsvinne til sjøs, mener Dagbladets anmelder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling