Tatt imot som helter

HOLLYWOOD (Dagbladet): - Nå er det bare å reise hjem for å skjerpe seg. Lage noe enda bedre neste gang, sier «Elling»-produsent Dag Alveberg. Han har fått Oscar-blod på tann.

Det var ingen nederlagsstemning på restaurant Alto Palato i Hollywood, der den amerikanske «Elling»-distributøren First Look Pictures hadde 600 mennesker på Oscar-fest søndag kveld. Der var det tettpakket av amerikanske filmfolk, offisielle representanter for de skandinaviske landene og en stor norsk kontingent, med blant andre Harald og Veslemøy Ruud Zwart, Fredrik Skavlan og Marit Åslein.

De norske nominerte ble tatt imot som helter, da de endelig kom tilbake fra prisutdelingen.

- Det var ingen stor bombe at «Ingenmannsland» vant, men vi møtte massevis av mennesker som skrøt av filmen vår. Det var hyggelig, sier Sven Nordin.

- Jeg følte meg nesten litt barnslig og dum, men det var kult å se alle disse store skuespillerne.

Hjem til ny film

Faktisk mente festdeltakerne at når «Elling» ikke vant, så var det best at bosniske «Ingenmannsland» gjorde det. At franske «Amelie fra Montmartre» ikke fikk pris, ble sett på som et bevis for at det ikke alltid er penger og markedsføring som fører til Oscar.

- Det viser at det er håp. Neste gang kan det like gjerne være Norges tur, sier Jim Koenig, sjefen for Scandinavian Film Festival, som arrangeres hvert år i Hollywood.

Og det håpet har produsent Alveberg tenkt å ta vare på:

- Nå er jeg glad for å kunne reise hjem og lage ny film. Man mister fokus ved å holde på så lenge med en film som vi nå har gjort. Derfor er det godt å stille på null, ha målene foran seg og ta fatt igjen, sier Alveberg.

Dokketeater

Om få uker starter han innspillingen av «Jonny Vang» i regi av spillefilmdebutanten Jens Lien, med Axel Hennie i hovedrollen. Så nå vet de hva produsenten forventer av dem. «Elling»-regissør Petter Næss stiller ikke like stor krav til seg selv.

- Jeg vil jo alltid forsøke å lage bedre filmer, bli mer tilfreds med meg selv og det jeg gjør. Men Oscar er en konkurranse man ikke melder seg på, så akkurat det har jeg et nøkternt forhold til, sier Næss - som først skal sette opp dokketeater på Oslo Nye Teater.

OMRINGET: Ingen sure miner på «Elling»-nachspiel i Hollywood søndag kveld, selv om det ikke ble noen Oscar-pris. TV2s Christine Korme intervjuer fra venstre Pia Jacobsen, Sven Nordin, Per Chr. Ellefsen, Petter Næss og Axel Hellstenius.
FIN FYR: Per Chr. Ellefsen blåste i om det ikke ble Oscar til «Elling».