Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tatt og forlatt

«Straffen for hor er at to sten henges over kvinnens skuldre og hun selv tvinges til i alles påsyn gjennom gater og over torv å trekke forføreren etter seg i et rep som fastgjøres ved det mannlige lem...»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det var ingen spøk å bli knepet i hor i Bergen på 1500-tallet. Et århundre seinere var straffen at mannen skulle halshogges og kvinnen puttes i en sekk og druknes. Disse oppløftende tilbakeblikkene kommer fram i siste utgave av tidsskriftet Historie. Beretningen om de lettferdige kvinner i Bergen er bare en av flere leseverdige artikler i det populærvitenskapelige tidsskriftet. Med litt tolkningsvelvilje kan man si at bladet er inspirert av rockgenerasjonens kamprop: sex, drugs and rock'n'roll.

Her er horeri i seinmiddelalderen, nyheter om at orakelet i Delfi var høy på narkotiske gasser og en artikkel om ragnarok.

  • De fem kvinnene som har skrevet om de prostituertes liv i Bergen, har bakgrunn fra etnologi, kunsthistorie og historie. Det gir beretningen atmosfære og smak. Vi får vite om jentenes kallenavn, deres boliger og klær, sykdommer, prevensjon og avstraffelser. Om kundene får vi bl.a. vite at det var mange geistlige som var pålagt sølibat blant byens ugifte menn, og derfor et betydelig marked for prostituerte. Ikke særlig overraskende er det å lese at kvinnene ble fornedret og utstøtt, mens mennene som brukte dem som regel gikk fri. Kvinnene ble tatt og forlatt. Middelaldersamfunnet brukte da også en voldsom kraft på å kontrollere kjønnslivet. Ingen annen kriminell handling ble omfattet av flere lover enn det utenomekteskapelige samvær.
  • En rystende og sannferdig fortelling fra Nordområdene anno 1653 er en av de andre artiklene i tidsskriftet. Bladet byr også på Josephine Thranes kokebok, verdens undergang og den merkelige historien om Adampol, en polsk enklave i Tyrkia.
  • I fjor fikk Historie Sverre Steens pris for glimrende popularisering. Det var vel fortjent. Historie er et tidsskrift som skriver underholdende og leservennlig om seriøse emner.

Det føyer seg inn i en utvikling som synes å få fotfeste i Europa, interessen for det historiske rom, for følelsene, lukta og smaken, for barna, leken og seksualitetens historie. Dette som Karsten Alnæs har fullført i sin norgeshistorie.

Historieinteresse kan kveles med kjedelig oppramsing og drap på anekdoter. Bladet Historie gjør det motsatte.