Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Crown»

Tatt på senga av lønnsskandalen

- Jeg vet at Matt føler det på samme måte som meg, sier Claire Foy.

SESONG TO: Sesong 2 av «The Crown» kom før jul. Claire Foy hadde hovedrollen som dronning Elizabeth. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det tidligere i mars ble kjent at skuespiller Claire Foy fikk dårligere betalt for hovedrollen i «The Crown» enn sin mannlige motspiller, Matt Smith, ble produksjonsselskapet Left Bank Pictures skjelt ut etter noter. De har nå lovet å endre lønnspraksisen.

Foy holdt lenge kortene tett til brystet, men har nå så vidt uttalt seg til magasinet Entertainment Weekly, som spør henne om hun ble overrasket over støynivået saken medførte. Talentet serverer imidlertid en godt avkjølt respons.

- Merkelig

- Jeg er overrasket siden det er jeg som er midtpunktet i denne saken, og alt som handler om meg på den måten er veldig, veldig merkelig og kjennes utenom det vanlige. Men jeg er ikke overrasket over interessen. Serien ledes av en kvinne og jeg er ikke overrasket at folk leste om det og tenkte at det var merkelig, sier Foy og fortsetter:

- Jeg vet at Matt føler det på samme måte som meg, at det er merkelig å være gjenstand for en nyhet du ikke akkurat har bedt om.

MOTSPILLERE: Claire Foy og Matt Smith spiller henholdsvis dronning Elizabeth og prins Philip i «The Crown». Foto: Netflix
MOTSPILLERE: Claire Foy og Matt Smith spiller henholdsvis dronning Elizabeth og prins Philip i «The Crown». Foto: Netflix Vis mer

Beklaget lønnsgapet

Foy skal ha fått betalt om lag 40 000 dollar per episode, mens hennes mannlige motspiller fikk mer, uten at det er kjent hvor mye Smith fikk betalt. Forrige uke beklaget produsentene bak serien at de to skuespillerne ble dratt inn i skandalen.

Likelønn har lenge vært oppe i dagen som en mangelvare i Hollywood. For noen år siden fant superstjerna Jennifer Lawrence, via hackingskandalen som gikk hardt utover filmselskapet til Sony, ut at hun tjente vesentlig mindre enn sine mannlige motspillere i filmen «American Hustle».

Avisa The Chicago Tribune, tematiserer problemet i en artikkel fra tidligere i mars, ved hjelp av flere eksempler: Mark Wahlberg fikk fem millioner dollar for rollen i «All the Money in the World». Michelle Williams fikk 625 000.

Videre trekker de fram komiker Amy Schumer som måtte kjempe mot Netflix for å få like godt betalt for et eksklusivt spesialshow som Chris Rock og Dave Chapelle. De siste ukene har også komiker og skuespiller Mo'Nique rast mot strømmetjenestens lønnspolitikk, som hun mener diskriminerer både hudfarge- og kjønn.

Gjennomførte studie

Afro-amerikanere får nemlig enda mindre betalt, skriver The Chicago Tribune. De har intervjuet forskeren Timothy A. Judge ved Universitetet i Ohio om temaet. Judge står bak rapporten «Alder, kjønn og kompensasjon: En studie om Hollywoods filmstjerner».

265 Hollywood-skuespillere, som hadde minst én ledende rolle i en film mellom 1968 og 2008, var involvert i studien. Judge fant ut at kvinner økte i lønn fram til de var 34, men så dabbet lønnsveksten av. For menn steg lønna derimot fram til de ble 51 år, og den holdt seg deretter stabil.

- En ting man har lært via sosialpsykologiske studier de siste 10-15 åra, er at når vi evaluerer og tar valg om andre mennesker, er vi partiske med bakgrunn i erfaringer og historie vi ikke bevisst prosesserer eller anerkjenner, sier Judge.

Bytter profiler

I sesong 3 av «The Crown» byttes skuespillerne ut, og det er skuespiller Olivia Colman som tar over monarkstafettpinnen etter Foy. Neste sesong er ventet i slutten av 2018.

Helena Bonham Carter, blant annet kjent fra «Fight Club» og «Harry Potter»-filmene, har fått rollen som Elizabeths søster, Margaret. Hvem som tar over som prins Philip er ikke annonsert.

«The Crown» er en av tidenes dyreste tv-serier, og tar for seg regjeringstida til dronning Elizabeth II av England (91).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!