Tatt til nåde av Førde

Dan Børge Akerø er kommet hjem - til NRK. Huset han ble kastet ut av da han ville se verden og bli sjef i TV2. Men TV2 var fylt av konflikter, forteller krølltoppen som inviterer kjendisene til klassefest på NRK1 førstkommende lørdag.

Det er 24. november 1991: NRKs programsjef for kultur og underholdning, Dan Børge Akerø, legger på telefonrøret og har, under sterk tvil, bestemt seg for å takke ja til ny jobb - hos erkerivalen TV2, som er under oppbygging. Dan Børge får stillingen som programdirektør.

- Hadde jeg visst hva som møtte meg neste dag, hadde jeg aldri takket ja til jobben!

25. november 1991: Råkald vinterluft feier over Majorstua i det Dan Børge Akerø går inn i NRK-huset for å rydde kontoret for personlige eiendeler. Men adgangskortet til korridordørene virker ikke. I løpet av natta er det blitt sperret. Isteden blir Akerø møtt i resepsjonen av to uniformerte sikkerhetsvakter. De fotfølger Dan Børge opp til kontoret, overvåker pakkingen og følger to skritt bak ham - helt ut på gata. Slik takker NRK for 13 års lojal arbeidsinnsats for det kringkastingsselskapet som snart skal miste sitt monopol.

- Jeg har aldri opplevd maken, verken før eller siden. Det ble et gråtende farvel med mange gode, gamle kolleger, minnes Dan Børge.

- Akkurat den dagen trodde jeg aldri jeg noen gang skulle sette mine bein i NRK-huset igjen.

Suksessen

Bak en medium size sigar sitter Dan Børge Akerø på restaurant Lorry i Oslo og ser sitt tv-liv i reprise - på netthinna: Suksesser, rosende omtaler, kjendisliv, berømmelse og penger. Men også fiaskoer, seerras, beskyldninger og tøffe tak på hjemmebane.

Tv-karrieren startet i 1978 etter at Dan Børge, på frilansbasis, laget dokumentarprogrammet om latinamerikanske flyktninger i Norge. Året etter bød «NRK Radio» på sommervikariat i utenriksredaksjonen. Daværende fjernsynsdirektør Tor Strand fulgte opp med å headhunte krølltoppen til Dagsrevyen i april 1980. Tv-snøballen var begynt å rulle fort. Men etter seks år i Dagsrevyen var Dan Børge sulten på noe nytt.

Pizza eller gourmet?
Pizza eller gourmet? Vis mer

Utskjelt

Han ble tilbudt den ikke altfor attraktive sendeflaten fra klokka 23.00 på fredagskveldene, når pjolterglassene i de tusen hjem hadde fått påfyll både to og tre ganger og trøtte yrkesaktive tv-seere snart var klare for å skru av lysene i stua.

Men «SenFredag» ble en dundrende suksess. Dagens programledere blir blanke i øynene over seertallene på over to millioner, uke etter uke. Underholdningssjefen, Harald Tusberg, mente Dan Børge var moden for større utfordringer: lørdagskveldene. Ny suksess og på nytt publikumsyndling. Riktignok utskjelt av tv-kritikerne.

- Jeg tror egentlig de var misunnelige, gliser Dan Børge.

100 minutter lange direktesendinger med musikk, lek, seinsjekking, stjernesmeller og talentiade.

I en reklamefinansiert tv-bedrift kunne Akerø bestemt sin egen lønn. Statsregulerte NRK imidlertid, honorerte langt under pari.

Fiaskoen

Oppgavene sto i kø for Dan Børge som elsket at det gikk fort i svingene.

Dan Børge avviser på det mest bestemte at det var lønnsnivået som gjorde at han takket for seg høsten 1991. TV2 ønsket hans arbeidskapasitet og tilbød gode lønnsslipper.

- Det ble åtte tøffe år i TV2. Et fryktelig tempo og mange konflikter. Første halvåret var seks måneder med sammenhengende kriser.

Dan Børge minnes ikke alle sine TV2-opplevelser med like stor glede.

HverDan

- Jeg elsket aldri TV2 slik jeg gjorde med NRK.

Til slutt gikk Dan Børge av som programdirektør. Han ville heller være programleder. 35 direktesendinger under navnet «Scene2» ventet. Enda flere talentkonkurranser og «Vær Min Gjest» før han dannet eget produksjonsselskap, ansatte et titall medarbeidere under seg og entret TV2-skjermen kl. 22.00 med «RiksDan».

- Men TV 2 flyttet oss til 20.00. Seertallene styrtet.

Vi slåss mot «Norge rundt», og gikk regelrett på trynet, innrømmer Dan Børge.

- Høsten 1995 var en veldig tung høst, erindrer Akerø før han smiler:

- Det var nok mange som syntes det var fint jeg fikk en på trynet...!

Men Dan Børge fikk siste ordet også denne gangen. Med programtittelen «Takk skal du ha» reiste han kjerringa.

- Jeg hadde ingenting å tape. Og vi løftet seertallene 30- 40 prosent. Sånn sett var det en verdig avslutning. Alle medarbeiderne skaffet seg andre jobber, mens Dan Børge tok tv-siesta og ble pappa til tvillinger.

- Jeg har kjørt en del runder rundt på Majorstua og kikket på NRK de siste åra. Drømte meg nok mer tilbake enn jeg ville innrømme. Da jeg ble tilbudt «Den store klassefesten», slo jeg til. Nå gleder jeg meg som en unge. Jeg er kommet hjem, innrømmer den bortkomne sønnen.

TV-PAUSEN OVER: - Jeg passer best til å starte opp nye ting, være grunder, sier Dan Børge Akerø.