Taus fattigdom

Godkjent konsertsuvenir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagblad-serien «Det nyrike Norge» tar utgangspunkt i SSB-tall som viser at milliardærer, millionærer og middelklassen er blitt enda rikere. I 2005 tjente 5685 personer over fem millioner kroner, det er tigangeren på tolv år.

Forbruksstatistikken peker fortsatt rett til værs, vi bader i champagne, shopper mer, reiser mer, pleier oss selv og viser fram statussymbolene. Kjøpefesten tar aldri slutt. De rike på solsiden har all grunn til å le mens kapitalinntektene øker.

Statistikken viser også at forskjellene øker: De 10 prosent rikeste står for nesten 30 prosent av den samlede inntekten for norske husholdninger. De 10 prosent fattigste står for 3 prosent av totalinntektene. Til tross for løfter om å avskaffe fattigdom, er det en liten økning i personer under fattigdomsgrensen. De fattige i nyrike Norge er personer som av ulike grunner faller utenfor arbeidslivet, syke, innvandrerkvinner og barn med minoritetsbakgrunn. Stor forskjell i sykelighet og dødelighet viser at klasseforskjellene øker og ikke minsker.

Nordmenn støtter fortsatt opp om likhetsidealet, viser holdningsundersøkelser. Men mest i teorien. Mye tyder på at vi aksepterer økte forskjeller fordi så mange av oss tar del i velstandsøkningen. Når vi blir rikere, aksepterer vi at noen blir vanvittig rike. Økt velstand øker forventningene til egen velstand. Men som Tone Fløtten, forskningsleder i Fafo, påpeker: Økte forskjeller bidrar også til å stenge mange vanlige lønnsmottakere ute fra goder de tidligere har hatt råd til. Ekstrem prisvekst på bolig og hytte stenger områder for vanlige folk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer