Taus om nobelpris

Leder Ole D. Mjøs i Nobelkomiteen vil ikke kommentere hvorvidt Bob Geldof eller Bono fra U2 er nominert til årets fredspris.

- Det er taushetsbelagt, sier Mjøs, som faktisk var i Johannesburg i går. Ikke på Live 8-konsert, men i gullbryllupet til erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu.

Med på gullbryllupsfeiringent var også en annen tidligere fredsprisvinner, Nelson Mandela.

- Mandela var kun tilstede på høytiden i kirken. Jeg takket ham varmt for hans engasjement og tilstedeværelse i vTromsø nylig _ på «46664»-konserten. Etter kirkehøytiden dro Mandela på Live 8-konserten i Johannesburg, forteller Mjøs.

Lederen av den norske nobelkomiteen støtter presset som Mandela og verdens artister nå utsetter verdens åtte mektigste statsledere for:

- Verden er i dag i en situasjon der det er svært viktig å rette fokuset mot fattigdom, skjev fordeling og hiv/aids-problematikk. Jeg støtter artistenes budskap. Ingenting nytter hvis man ikke prøver. All påvirkning er nyttig, sier Mjøs til Dagbladet.

Når det gjelder Nobels fredspris er Mjøs mer ordknapp, og nøyer seg med å si:

- Jeg vet at Bob Geldof har vært foreslått før, og det tror jeg også Bono har vært. Om årets pris kan jeg ikke si noenting.

- Hva er framdriften her?

ER HAN NOMINERT TIL NOBELS FREDSPRIS?:  Nobel-komiteens leder Ole D. Mjøs vil ikke opplyse om U2s frontfigur er nominert eller ikke. Foto: SCANPIX
ER HAN NOMINERT TIL NOBELS FREDSPRIS?: Nobel-komiteens leder Ole D. Mjøs vil ikke opplyse om U2s frontfigur er nominert eller ikke. Foto: SCANPIX Vis mer

- Forslagsfristen gikk ut 1. februar. Nobelkomiteen kunne selv foreslå kandidater fram til 20. februar, men ikke etter denne datoen. I midten av oktober vil vi annonsere hvem som er årets prisvinner.