Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tause Jonas

Arbeiderpartiet må måles på tiltak, ikke på Jonas Gahr Støres retorikk.

Jonas Gahr Støre vil ikke svare Venstre på deres kritikk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Jonas Gahr Støre vil ikke svare Venstre på deres kritikk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

I vår kronikk om en rausere asyl- og flyktningpolitikk, utfordret vi AP og partileder Støre på to korte spørsmål:

«Forskriftsendringen for de lengeværende asylbarna er blitt mer liberal. Er det bra eller dårlig?»

«Antall kvoteflyktninger er nesten doblet fra sist AP satt i regjering. Er det bra eller dårlig?»

Jonas Gahr Støre har tiet. Svarene fra hans kollega Eirik Sivertsen er som forventet og uten svar på spørsmålene. Han slår i stedet fast at AP ønsker å føre en politikk der en oppfyller internasjonale forpliktelser. Vi gleder oss imidlertid over støtten fra bl.a. Redd Barna og Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), som begge har slått fast at forskriftsendringen for de lengeværende asylbarna innebærer en reell liberalisering.

Sivertsen forholder seg heller ikke til at antallet kvoteflyktninger er nesten doblet etter at AP forlot regjeringskontorene. Først med AP i opposisjon, legger partiet opp til at Norge kan ta større internasjonalt ansvar. Man må måles på hva man gjør når man har makt, ikke hva man hevder at man ville ha gjort etter at man har mistet makta. Tallene for årene da Arbeiderpartiet hadde makt er klare, da var antall kvoteflyktninger nærmere 1000-tallet enn 2000-tallet. Nå er vi over 2000.

Venstre kritiserer ikke Arbeiderpartiet for å føre en for konsekvent flyktning- og asylpolitikk. Vi mener at den er konsekvent lite raus og lite human. Derfor er vi tross alt fornøyd med at det er mulig å få flertall for en rausere asyl- og flyktningpolitikk med regjeringspartiene, enn hva som ville vært mulig med AP. I mellomtiden er partileder Jonas Gahr Støre taus; det er muligens for mye å forvente at lederen av AP skal dele sin mening om dette. Paradoks er det likevel at SVs leder Audun Lysbakken mener det er nettopp Arbeiderpartiet som nå fører den mest restriktive politikken hva gjelder asylbarn. Det er langt unna Støres retorikk på feltet. Men muligens lever Støre godt med denne diskrepansen.