Tause kvinner og feministkjerringer

Vi har sterke, smarte, flotte kvinner som er tydelige i samfunnet vårt, men hvorfor er de fortsatt et mindretall i 2013?

BLE NEVNT AV ÉN: I et utvalg av DNs på nattbordet-spalte ble én kvinne nevnt av en mann: Forfatter Vigdis Hjorth. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BLE NEVNT AV ÉN: I et utvalg av DNs på nattbordet-spalte ble én kvinne nevnt av en mann: Forfatter Vigdis Hjorth. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens vi jubler for 100 år med kvinners stemmerett, har det i det siste vært litt for mange eksempler på at vi kvinner er likestilt mer i teorien enn i praksis. At vi smykker oss med et stemmerettsjubileum gjør ikke tingenes tilstand noe bedre. For hvordan er det med bruken av kvinners stemmer, ord og meninger i Norge anno 2013?

Jeg slår opp Dagsavisen og finner et oppslag som har tittelen: «Store menn og få kvinner», og finner to store anmeldelser av bøker av og om menn. Mens de uttalt få kvinnene, som viser seg å være tre bøker av og om kvinner, får en venstrespalte på deling.

Knut Olav Åmås i Aftenposten skrev tidligere i høst om å være på jakt etter de beste bøkene, primært sakprosa, og ender opp med å skrive at han har store forventninger til et utvalg bøker som alle bortsett fra én er bøker av og om menn.

Et annet tilfelle, fra Litteraturfestivalen på Lillehammer tidligere i år. Paneldebatt om redaktørrollen — interessant! Men hvorfor et panel med seks menn og ingen kvinner? Er det virkelig ingen kvinnelige redaktører i dette landet? Jo da, det er det. Er det ingen kvinner som har smarte og kompetente innspill til hva en redaktør er og skal være?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer