Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tause Nicole

TROLLHÄTTAN: Lars von Trier vil helst ikke si noe om sin nye film «Dogville» før den er ferdig. Det vil ikke hovedrolleinnehaver Nicole Kidman heller. Så la oss snakke om været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eh... jeg liker snøen her, sier Kidman endelig når pressekonferansen om «Dogville» drar seg mot slutten.

En pressekonferanse som på grunn av sitt nesten totale mangel på saklig innhold sannsynligvis går inn i filmhistorien som en klassiker.

Takk, bare bra

På forhånd advares vi grundig mot å stille spørsmål om skuespillernes privatliv, inkludert deres seksualvaner, for det spør man bare ikke om. Greit nok, men de fraber seg også spørsmål om hvordan de liker Sverige, inkludert Trollhättan, fordi de tilbringer all tid i studio og på hotell. Og rollene kan de ikke snakke om, for de improviseres fram under innspillingen.

- Men hvordan går det egentlig?

- Bra, sier Kidman.

- Bare «bra»?

- Det er vanskelig å snakke om hvordan det går, etter å ha filmet i bare én uke.

- Hvordan er det å jobbe med von Trier sammenliknet med, for eksempel, Stanley Kubrick?

- Forskjellig. Men vi er akkurat i ferd med å oppdage filmen, karakterene og vår måte å samarbeide på, så det er vanskelig å si noe mer.

- Kan du fortelle oss hvorfor du valgte å være med i denne filmen?

- Jeg har sett alle von Triers filmer og liker dem. Jeg er glad for at han spurte om jeg ville være med, sier Kidman.

USA i Sverige

Ikke bare spurte han, men von Trier skrev hovedrollen Grace med Kidman i tankene.

- Er det en kjærlighetsfilm, kanskje?

- Kanskje.

Det lille vi vet, er at Grace kommer flyktende til Dogville - dette skjer på 30-tallet - hvor hun møter tilsynelatende helt vanlige amerikanske småbyfolk. Men det er bare tilsynelatende. Dessuten vet vi at filmen er inspirert av Sjørøver-Jennys sang fra Brechts «Tolvskillingsoperaen», men det temaet holder bare til ett spørsmål:

- Brecht var min mors store idol. Uansett hvor mye du forsøker, blir du aldri kvitt dine foreldre, sier von Trier.

- Er dette din hyllest til henne?

- Hva?! Jeg lager aldri noen hyllest til min mor. Hun fortjener ikke å hylles, men å hånes.

Inspirert av en tysker, altså, lager en dansk regissør en film om USA midt på den svenske flatbygda. Som med «Dancer in the Dark».

- Hvorfor?

- Fordi jeg aldri har vært i USA der og gjerne vil vite hvordan det ser ut.

Og dette er det nærmeste han kommer, for von Trier har flyskrekk. Det er derfor verdens kanskje hotteste stjerne og ungkarskvinne, Nicole Kidman, ikke befinner seg i Hollywood denne særdeles grå og blaute kvelden i januar. Men i en gammel SAAB-fabrikk i Trollhättan, «Trollywood», sammen med andre storheter fra filmens verden - som Lauren Bacall, Philip Baker Hall, Ben Gazzara, Chlöe Sevigny og Stellan Skarsgård.

Dårlig betalt

- Hva så du etter, da du søkte etter skuespillere?

- Han så etter genier, sier Gazzaro.

- Ja, jeg så etter høy kvalitet... nei, nå høres jeg ut som Bille August, beklager. Forskjellen er selvsagt at jeg mener det jeg sier - eh, beklager igjen, sier von Trier.

- Men alvorlig talt?

- Så så jeg etter åpenhet og følsomhet. Jeg har forsøkt å skremme dem alle sammen fra å komme hit. Sa at det ikke kom til å bli noe morsomt og at det var dårlig betalt. Når de likevel kom, så var det fordi de ville det.

For noe vanlig filmsett er «Dogville» ikke. Hele filmen tas opp i et studio, med minimalt av dekorasjoner. Det er nærmest som en teaterscene, der hus og gater er streket opp med kritt på gulvet. Ingen vegger - alle ytre stemninger lages av lyd, lys og musikk.

-Hva det blir, får dere se når filmen kommer, sier Bacall som bare «elsker» å være her.

Intimt

Det er stikkordet til en frekkas fra lokalavisa, som fyrer løs:

- Hvordan liker du Trollhättan, Nicole?

- Jeg liker snøen og at vi alle bor på samme sted. Vi jobber sammen om dagen og spiser sammen om kvelden. Det skaper en egen intimitet som er helt uvanlig, for vanligvis drar man hver til sitt etter dagens opptak.

- Er du sikker på at dette med å bo sammen bare bringer fram det beste i mennesket, von Trier?

- Hm... det kan kanskje fungere omvendt også.

<> Dogville <>
  • Handler om livet i en amerikansk småby på 30-tallet, men tas opp utelukkende i et studio i svenske Trollhättan.
  • Filmen er en samproduksjon mellom Danmark, Sverige, Nederland, Tyskland, Finland, Storbritannia, Frankrike og Norge - som bidrar med 1,2 millioner i statlig støtte. Til sammen koster den 90 millioner kroner, halvparten skal være honorar til Nicole Kidman.
<>
  • Opptakene varer i seks uker, og filmen er klar til neste års Cannes-festival.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!