Tause om Durek-«ånder»

Barn kan påføre seg selv kreft, og ånder kan gi seksuelle sykdommer, skriver Durek Verrett i sin nye bok. Forlaget Cappelen Damm skal snart lansere boka i Norge.

SELVERKLÆRT SJAMAN: Durek Verrett er kjæreste med norske prinsesse Märtha Louise, og har nettopp gitt ut ei bok på engelsk. Det er forlaget Cappelen Damm som gir ut boka i Norge. Boka er ventet i salg i slutten av måneden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble den selverklærte sjamanen Durek Verretts nye bok «Spirit Hacking: Shamanic keys to reclaim your personal power, transform yourself and light up the world» lansert på engelsk.

Det vakte reaksjoner, særlig fra medisinsk hold - der flere leger gikk ut og kalte enkelte av påstandene som kommer fram i boka «farlige».

Fremdeles tause

Det er forlaget Cappelen Damm som skal gi ut boka i Norge. Dagbladet har siden onsdag forsøkt å få Cappelen Damm til å svare på kritikken som er kommet fram i forbindelse med den engelske utgaven.

Cappelen Damm har fredag kveld foreløpig ikke besvart Dagbladets spørsmål.

Se spørsmålene som Dagbladet har sendt forlaget lenger nede i saken.

- Livsfarlig å høre på

Dette skriver den Cappelen Damm-eide bokklubben Energica om boka:

«Sjaman Durek forklarer på jordnært vis hva sjamanisme er: ingen religion, men en levemåte med potensial til å kunne endre livet ditt til det bedre.»

At boka vil kunne endre livet ditt til det bedre, har flere faglige eksperter sagt seg sterkt uenige i. Blant dem som reagerer kraftig på det Verrett skriver, er kreftlege ved Sykehuset Østfold, Andreas Stensvold.

- Dette tror jeg nok er det drøyeste jeg har lest på år og dag. En del av påstandene er jo direkte farlige, og vil i det minste påføre pasientene enda mer lidelse og skyldfølelse, sier Stensvold til Dagbladet.

Lege Kaveh Rashidi er også forelagt en rekke utdrag fra boka. Han kaller innholdet i utdragene «subjektiv overtro uten noen rot i virkeligheten vi lever i», og understreker at han bare kommenterer utdragene han har lest.

- På et generelt grunnlag er det livsfarlig å høre på det han sier. Han har en farlig mengde tro på seg selv. Å spørre oss helsepersonell om å vurdere hans utsagn, er som å spørre en brannmann om å vurdere arbeidet til en pyroman.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Barnekreftforeningen reagerer

Også Barnekreftforeningen har reagert kraftig på Verretts påstand om at barn påfører seg selv kreft.

I et innlegg publisert i Dagbladet, skriver leder Trine Nikolaysen at det er forståelig at man i en desperat situasjon på død og liv, kan noen finne trøst og lindring hos en alternativ behandler. Men hun understreker:

- INGEN barn påfører seg selv kreft.

Sexolog Bente Træen kaller Verretts teorier om kjønn og seksuelt overførbare sykdommer «sprøyt». Verrett skriver at ånder kan forårsake seksuelle sykdommer, og at disse kan behandles med et spesielt ritual.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

De ubesvarte spørsmålene

Dette er noen av spørsmålene som er forelagt Cappelen Damm. De er også forelagt kritikken fra Bente Træen, Kaveh Rashidi og Andreas Stensvold.

  • Gir Cappelen Damm ut boka som den er? Er noe endret eller fjernet? Er det tatt forbehold i form av egne fotnoter, forord eller liknende?
  • Gis boka ut som sakprosa?
  • Er boka gjennomgått av eksterne fagpersoner?
  • Hva slags faglige og etiske vurderinger har Cappelen Damm gjort i forbindelse med denne utgivelsen?
  • Hva tenker Cappelen Damm om den faglige kritikken fra Bente Træen, Stein Sundstrøm, Andreas Stensvold og Kaveh Rashidi?

Flere i Cappelen Damms ledelse befinner seg for øyeblikket på bokmessa i Frankfurt, og skylder på kapasitetsproblemer for at de ikke har svart på Dagbladets spørsmål om kritikken.

Forlaget opplyser på sine nettsider at boka kommer ut på norsk den 29. oktober.

- Kommunisere med organer

I sin nye bok fremmer Verrett en rekke andre kontroversielle påstander.

Han skriver blant annet at han kan «kommunisere med skygger», og at de kan fortelle ham årsaken til kreft. Verrett hevder at dødelige sykdommer kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve.

Den selverklærte sjamanen hevder at han er i stand til å kommunisere med kreftrammede organer. Han hevder dette skyldes mange år med trening i å «skjerpe bevisstheten sin».

Durek Verrett ble kjent for de fleste i Norge som kjæresten til prinsesse Märtha Louise (48), da de offentliggjorde forholdet sitt på Instagram i mai.

Sammen har de vært på turné med foredraget kalt «Prinsessen og sjamanen», noe som førte til debatt rundt Märtha Louises bruk av prinsessetittelen. I august kunngjorde hun at hun ikke lenger ville bruke tittelen i kommersielle sammenhenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer