Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tause redaktører

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARIKATURENE: Høstens mest omdiskuterte bok er «Truet av islamister». Vebjørn K. Selbekk er førstereisgutten som sto alene på dekk da stormen raste. Med livet som innsats forsvarte han ytringsfriheten, mens utenriksministeren og «toneangivende» norske redaktører ba om pent vær.

BOKA BLE GRUNDIG anmeldt i Dagbladet i går, men minst ett stort spørsmål gjenstår å besvare. Hvorfor havnet redaktøren i en liten, ubetydelig avis på en slik uriaspost? Og hvorfor hørte vi så lite fra redaktørene i de store, toneangivende avisene?For det var jo ikke slik at Magazinet var først ute med å offentliggjøre de danske karikaturene. Aftenposten trykket tegningene allerede 24. oktober 2005, tre uker etter publiseringen i Jyllands-Posten. Deretter fulgte Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. Magazinet trykket tegningene først 10. januar 2006. Noen timer tidligere ble de gjengitt i Dagbladets nettutgave.Likevel skulle utenriksminister Jonas Gahr Støre som et mantra gjenta at ingen «toneangivende» norske medier hadde trykket tegningene. Og hva gjorde de «toneangivende» redaktørene da det begynte å brenne? De satt stille og håpet i det lengste at ingen skulle oppdage sannheten. De sviktet.

HVORDAN VAR det mulig å skyve lille Selbekk fram som syndebukk? Han publiserte altså tegningene 10. januar 2006. Datoen faller sammen med at Ekstra Bladet i København kunne avsløre at danske imamer hadde reist rundt i Midtøsten for å påvirke politikere og religiøse ledere til å protestere mot karikaturene. Men tegningene i Jyllands-Posten var åpenbart altfor harmløse. Imamene hadde meg seg falske karikaturer, som fotografiet fra en fransk grisefest.

LEDEREN AV delegasjonen, imam Ahmad Abu Laban, opplyser selv til www.islamonline.net at han ønsket å internasjonalisere konflikten. Det klarte han med god hjelp av en ettergivende norsk utenriksminister, stilltiende, «toneangivende» norske avisredaktører og en liten avis som ble latt i stikken.