Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Taushet er gull

STATSSEKRETÆR

Cathrin Bretzæg fastholder i sin replikk den 1. oktober at rettssikkerheten for asylsøkere er godt ivaretatt. Med arroganse tillegger hun meg også andre motiver for mitt debattinnlegg den 22. september, når hun hevder at min egentlige bekymring er frykten for å miste min hovedinntektskilde. Dette er plump hersketeknikk.

Dessuten er det feil. Asylsaker ikke er hovedinntektskilden i mitt firma og det er ikke er mammon som styrer mine meninger. Bretzæg fremhever at jeg ikke nevner noen eksempler hvor asylsøkere har opplevd forfølgelse etter å ha blitt sendt tilbake til hjemlandet. Hun fastslår til og med at slike saker ikke finnes. Men hva har utlendingsmyndighetene gjort for å finne ut hvordan det har gått med de utsendte? Meg bekjent har det aldri vært bevilget en krone eller gjort noe systematisk arbeid for å få denne kunnskapen. Bretzæg mener åpenbart at mangel på viten er godt nok. «Tyst som i graven, det er liv» er hennes omkved.

MEN DET ER

ikke tyst. La meg nevne noen eksempler: Dagbladet skrev den 9. mai i år om en tsjetsjensk familie som i fjor ble sendt fra Norge til hjemlandet via Tyskland. Far ble etter returen fengslet av russiske militære. Han greide å rømme og familien kom seg tilbake til Norge. Mener Bretzæg det var riktig å sende dem ut første gangen? Bretzæg burde også huske den syriske familien, hvor mannen ble fengslet og mishandlet etter retur. Broren ble også truet med utsendelse, men ble reddet etter at Amnesty utløste historiens første globale Amnesty-kampanje mot Norge. Og hva med Aftab-saken hvor statsminister Bondevik ble konfrontert med sine lovnader fra opposisjonstiden og måtte hente tilbake en familie fra Pakistan 2 år etter utsendelsen.

At Amnesty, Flyktningerådet, NOAS og 10 andre organisasjoner vurderer å trekke seg fra deltakelse i Utlendingsnemnda pga manglende rettssikkerhet, viser at min bekymring deles av flere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media