Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Taushet er gull

USAs justisminister Jeff Sessions levde opp til ordtaket «taushet et gull» da han ble grillet i senatets etterrettningskomité tirsdag kveld.

HIT, MEN IKKE LENGER: USAs justisminister James Sessions under senatshøringen på tirsdag. Foto: AFP / NTB / Scanpix
HIT, MEN IKKE LENGER: USAs justisminister James Sessions under senatshøringen på tirsdag. Foto: AFP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men hvor etterrettelig var han? Siden hans mantraer gjennom høringen var «det kan jeg ikke kommentere», eller «det kan jeg ikke huske», så er justisministerens etterrettelighet vanskelig å vurdere. Men Sessions etterrettelighet tirsdag kan vurderes ut fra hva han sa sist gang han ble grillet foran en senatskomite, da han skulle godkjennes som justisminister i januar. Da svarte han slik på spørsmålet om han hadde hatt kontakt med russere som en framtredende representant for president Trumps valgkampanje:

- Jeg kommuniserte ikke med russerne, sa Sessions.

Også da under ed. Washington Post avslørte imidlertid tidligere i år at Sessions hadde to møter med den russiske ambassadøren til Washington, Sergej Kislyak, under valgkampen i fjor. I januar vitnet altså Sessions falskt, han løy, med andre ord. Justisministerens troverdighet hadde altså dype skrammer allerede før tirsdagens senatshøring. Det er derfor gode grunner til å ta hans vitnemål med en klype salt eller to.

Spørsmålet også i denne høringen er hva slags kontakt Trump-kampanjen hadde med russiske myndighetspersoner, eller personer med gode kontakter til Kreml, før presidentvalget i november i fjor. USAs tre ledende etterretningsorganisasjoner mener alle at Russland brøt seg inn i Det demokratiske partiets datasystemer, og prøvde å påvirke valgresultatet i Trumps favør.

Det som foregår i USA nå er derfor ikke det samme som USA opplevde på 1950-tallet, da senator Joseph McCarthy og det konservative USA drev heksejakt på kommunister, med falske anklager og mistenkeliggjøring av alle med venstre-sympatier. Dagens undersøkelser dreier seg om amerikanske borgere - presidentens nærmeste stab, og eventuelt presidenten selv - samarbeidet med en annen makt - Russland - for å få et valgresultat de ønsket.

Sessions begynte høringen med å si at påstandene om at han hadde en hemmelig avtale med russerne var «en rystende og frastøtende løgn». Men ikke-svarene han ga i selve høringen bidro ikke til å kaste mye lys over hvorvidt påstandene var basert på løgn eller ikke.

En unnvikende Sessions sa at han ikke kunne avsløre hvorvidt han hadde snakket med Trump om Russlands-undersøkelsene, til tross for at det er FBI - som er underlagt Sessions - som utfører undersøkelsene. Han nektet å si om president Trump beordret ham ut av rommet i Det hvite hus slik at presidenten kunne be daværende FBI-sjef James Comey om ikke å etterforske Michael Flynns Russlands-kontakter. Comey sa i sitt avhør i komiteen i forrige uke at presidenten ba Sessions om å gå ut. Og Flynn ble sparket som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter bare tre uker fordi han løy om sine Russlands-kontakter. Og Sessions nektet å si noe om det var noen diskusjon i administrasjonen om en eventuell benådning av Flynn.

Den demokratiske senatoren Ron Wyen presset justisministeren på hans ikke-svar, og sa etterpå at Sessions «ikke besto lukt-prøven». Han mente altså at det stinket av justisministerens svar under ed. Likevel påførte ikke justisministeren tirsdag sin sjef ytterligere stor skade i «Russlands-saken».

Men akkurat som sin sjef avslørte Sessions en dyp - nærmest demonstrativ - desinteresse i spørsmålet om hvorvidt Russland påvirket det amerikanske valget. Han sa han aldri hadde blitt briefet om det. På direkte spørsmål om hvorvidt han mente Russland påvirket valgutfallet svarte han: «Det ser sånn ut».

Sessions var altså ikke påfallende interessert i komme til bunns i saken om russisk påvirking av valgresultatet. Det er et underlig utgangspunkt for en amerikansk justisminister. Men så er han også en del av den underligste amerikanske administrasjonen i moderne tid. Nettopp derfor er trolig også taushet gull.

Hele Norges coronakart