Taushet er ikke alltid gull

Hendelser av alvorlig korrupsjon er i ferd med å gå på Norges omdømme løs. Det er på tide at myndighetene trapper opp innsatsen.

DEBATT BEHØVES: «Det grunn til å håpe på at denne rapporten kan være med på å initiere en samfunns- og politisk debatt i Norge vedrørende kampen mot den alvorlige bestikkelseskorrupsjonen,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
DEBATT BEHØVES: «Det grunn til å håpe på at denne rapporten kan være med på å initiere en samfunns- og politisk debatt i Norge vedrørende kampen mot den alvorlige bestikkelseskorrupsjonen,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge er blant landene som kommer øverst på listen over omfang av økonomisk kriminalitet, ifølge PwCs Global Economic Crime Survey. Det er alvorlig, og det er bekymringsfylt at det også synes å være i strid med den oppfatningen mange har. Tro og fakta stemmer tydeligvis ikke overens.

Undersøkelser de siste årene og ikke minst saker som er kjent gjennom media, viser at det er store mørketall og at korrupsjonsrisikoen er til stede både i privat og offentlig sektor i Norge. For eksempel har vi sett mange eksempler på bestikkelseskorrupsjon i forvaltningen.

Den pågående Yara-etterforskningen er ett eksempel på saker som vi nesten daglig kan lese eller høre om i media: At norske virksomheter rammes av korrupsjon ved forretningsvirksomhet internasjonalt. Er det i det hele tatt mulig å drive forretnings- og bistandsvirksomhet i enkelte land uten å bli involvert i korrupsjon? Hvis ærlighet varer lengst er svaret kanskje nei for en del land og områder der norske forretnings- og bistandsvirksomheter har operasjoner. Slike situasjoner medfører betydelige utfordringer i forhold til forebyggende tiltak også fra myndighetenes side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer