LEDER

Taushet som må opphøre

Forsvarspolitikere og -byråkrater legger lokk på informasjon som kan være ubehagelig eller medføre debatt og kritikk.

HEMMELIGHOLDER: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: NTB Scanpix
HEMMELIGHOLDER: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En ny uro brer seg og varsler slutt på den konforme idyllen rundt forsvaret. Politisk har forsvars- og sikkerhetspolitikken ligget i dvale siden Norge gikk inn i NATO i 1949. Politikere, byråkrater og offiserer har vært beskyttet bak en mur av bastant politisk enighet og militært hemmelighold. Debatten og informasjonen var beskjeden og det som piplet fram ble henvist til lukkede møter i Stortinget. Partier som ikke deltok i det nasjonale NATO-fellesskapet, ble holdt utenfor enhver innflytelse. Det var militær drill over den politiske samkjøringen.

Holdningene og tradisjonene sitter ennå i. Fremdeles forsøker forsvarets øverste ledelse og politikere og byråkrater i Forsvarsdepartementet å legge lokk på informasjon som kan være ubehagelig eller medføre debatt og kritikk. Problemene rundt kjøpet av 52 kampfly av typen F-35 til mer enn 70 milliarder kroner er blitt omgitt av fortielser og programmert uklarhet. Riksrevisjonens kritikk av forsvarets og politiets manglende beredskap ble forsøkt hemmeligholdt overfor Stortinget og offentligheten. Hva verre er: Disse politikerne og generalene gir seg ikke. To helt ferske eksempler demonstrerer dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer