Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Ernæring

Tausheten betyr kunnskapsmangel om vegetarkosthold

Også ernæringsutdannede fagpersoner som uttaler seg for egen regning sprer gamle myter.

TAUSHET: Det er ikke bare kunnskapsløse uttalelser om vegetarkost, men også tausheten disse blir møtt med, som er problematisk, mener lege Tanja Kalchenko.  Foto: Steven Stieng
TAUSHET: Det er ikke bare kunnskapsløse uttalelser om vegetarkost, men også tausheten disse blir møtt med, som er problematisk, mener lege Tanja Kalchenko.  Foto: Steven Stieng Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg håper at flere fagpersoner vil fremme kunnskap om vegetarisk kosthold i medier, noe leder for Kliniske ernæringsfysiologers faggruppe for vegetarisk ernæring, Baljit Kaur, gjør i Dagbladet 26. mars.

I dag er det ikke bare kunnskapsløse uttalelser om vegetarkost, men også tausheten disse blir møtt med, som er problematisk. Derfor syntes jeg det var riktig å sette problemstillingen på spissen i mitt forrige innlegg og kalle «alle» ernæringsfysiologer og leger for kunnskapsløse (DB 22. mars).

Det er stor interesse for ernæring i befolkningen. Derfor blir fagpersoner innen ernæring intervjuet i medier, men de kommer ofte med uttalelser som verken stemmer med internasjonal konsensus eller med Helsedirektoratets kostråd for vegetarianere og veganer. Dette gjelder dessverre ikke bare dem som jobber for, altså som er kjøpt og betalt av meieri- og kjøttindustriens markedsføringsorganer – opplysningskontorene for kjøtt og melk. Også ernæringsutdannede fagpersoner som uttaler seg for egen regning sprer gamle myter og bidrar ikke med kunnskap om et sunt vegansk kosthold. Dette gjelder blant annet kliniske ernæringsfysiologer.

Enda et problem er at slike uttalelser som hovedregel blir møtt med taushet og får stå uimotsagt. Når ernæringsrådgivere ansatt ved kjøtt- og meieriindustriens opplysningskontor i 2017 framstiller kjøtt som nærmest nødvendig kilde til jern og protein, og melk til kalsium, er det dessverre ingen som står opp og sier: «Kjære kollega, nå må du slutte å spre myter fra 1970-tallet. Les deg opp, og ikke sett oss alle i dårlig lys.»