DEBATT

Debatt: Ernæring

Tausheten betyr kunnskapsmangel om vegetarkosthold

Også ernæringsutdannede fagpersoner som uttaler seg for egen regning sprer gamle myter.

TAUSHET: Det er ikke bare kunnskapsløse uttalelser om vegetarkost, men også tausheten disse blir møtt med, som er problematisk, mener lege Tanja Kalchenko.  Foto: Steven Stieng
TAUSHET: Det er ikke bare kunnskapsløse uttalelser om vegetarkost, men også tausheten disse blir møtt med, som er problematisk, mener lege Tanja Kalchenko.  Foto: Steven Stieng Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg håper at flere fagpersoner vil fremme kunnskap om vegetarisk kosthold i medier, noe leder for Kliniske ernæringsfysiologers faggruppe for vegetarisk ernæring, Baljit Kaur, gjør i Dagbladet 26. mars.

I dag er det ikke bare kunnskapsløse uttalelser om vegetarkost, men også tausheten disse blir møtt med, som er problematisk. Derfor syntes jeg det var riktig å sette problemstillingen på spissen i mitt forrige innlegg og kalle «alle» ernæringsfysiologer og leger for kunnskapsløse (DB 22. mars).

Det er stor interesse for ernæring i befolkningen. Derfor blir fagpersoner innen ernæring intervjuet i medier, men de kommer ofte med uttalelser som verken stemmer med internasjonal konsensus eller med Helsedirektoratets kostråd for vegetarianere og veganer. Dette gjelder dessverre ikke bare dem som jobber for, altså som er kjøpt og betalt av meieri- og kjøttindustriens markedsføringsorganer – opplysningskontorene for kjøtt og melk. Også ernæringsutdannede fagpersoner som uttaler seg for egen regning sprer gamle myter og bidrar ikke med kunnskap om et sunt vegansk kosthold. Dette gjelder blant annet kliniske ernæringsfysiologer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer