KOMMENTARER

Tausheten etter krigen

Hva skjer når de siste tidsvitnene er borte?

PÅ SPORET: Katja Petrowskajas jødiske familiehistorie utspiller seg hjertet av et Europa som var herjet av pogromer, nazister og stalinister. Foto: Heike Steinweg/Opale
PÅ SPORET: Katja Petrowskajas jødiske familiehistorie utspiller seg hjertet av et Europa som var herjet av pogromer, nazister og stalinister. Foto: Heike Steinweg/Opale Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når vi snakker om tidsvitner, handler det ikke bare om dem som opplevde annen verdenskrig. Det handler om dem som overlevde verdenskrigens grusomheter - konsentrasjonsleirene i Europa, torpederingene i Atlanterhavet, deportasjonene, jødeutryddelsene. Når førstehåndskildene forsvinner, hva har vi igjen?

Det finnes litteratur, memoarer, fotografier, historiebøker, forskning. Men hver enkelt familie har sine egne krigshistorier - fortalt av en bestefar som hjalp en flyktning over grensa til Sverige, av en bestemor som stakk en brødskalk inn gjennom gjerdet til en russisk straffange. De forsvinner i det store bildet når besteforeldrene forsvinner. Hva opplevde de som formet deres verdensbilde? Hvordan har det påvirket oss, etterkommerne?

Noen familiers krigshistorier er mindre trivielle enn andres. Jødiske familier sitter ofte igjen med store hull i slektsveven. En grandonkels liv endte brått med en kule. En fars bestemor ble marsjert mot en avgrunn og skutt, enda hun knapt kunne gå. Ingen husker henne lenger. Ingen lever som så henne bli kommandert ut av leiligheten sin og nedover gata mot kløften. Ingen husker egentlig hva hun het. Esther, kanskje?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.