Tausheten rundt AD/HD

«Forekomsten av AD/HD er omtrent det dobbelte av utviklingshemming, og dersom en sammenligner samfunnets engasjement overfor de to brukergruppene innenfor en lik tidsperiode, blir forskjellen formidabel.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AD/HD er en stor brukergruppe som ikke har fått den oppmerksomhet som trenges, og for å illustrere dette skal jeg sammenligne samfunnets engasjement i forhold mennesker med AD/HD og mennesker med utviklingshemming.

AD/HD (oppmerksomhetssvikt - med eller uten hyperaktivitetsavvik) er en tilstand der hjernens evne til å styre og vedlikeholde oppmerksomheten er redusert. Tilstanden forstyrrer personens evne til å lage og gjennomføre effektive planer som har med regulering av atferd å gjøre, og kan få konsekvenser for skolegang og tilpasning til arbeidsliv. AD/HD er ingen hjerneskade, og som gruppe betraktet befinner personer med AD/HD seg innenfor normalområdet mht. evner - mange er til og med svært ressurssterke. En vet at tilstanden er knyttet til hvordan hjernen vokser og utvikler seg.

Samfunnets engasjement i forhold til ulike brukergrupper har variert veldig gjennom historien. Best illustrert ser man det innenfor omsorgen for psykisk funksjonshemmede. Her er et stort engasjement på alle nivåer innenfor politikk og embetsverk, og faglig sett har det vært ideologisk utvikling til klientenes beste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer