<strong>SINGELAKTUELL:</strong> Taylor Swift slapp ny musikk i natt. Låtas giftige budskap har fått mange til å lure på hvem artisten glefser mot. Foto: NTB Scanpix
SINGELAKTUELL: Taylor Swift slapp ny musikk i natt. Låtas giftige budskap har fått mange til å lure på hvem artisten glefser mot. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Taylor Swift - «Look What You Made Me Do»

Taylor Swifts hevnlåt får nettet til å koke. Her er tre teorier om hvem låta handler om

Etter et konfliktfylt år slapp stjerna ny singel i natt. Hvem er den aggressive teksten rettet mot?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tre år etter forrige albumutgivelse er Taylor Swift (27) igjen aktuell med ny musikk.

I natt slapp hun låta «Look What You Made Me Do», første singel fra hennes sjette studioalbum, titulert «Reputation».

Swift har de siste årene skapt overskrifter for konflikter med artistkollegene Katy Perry (32) og Kanye West (40), og nettet bobler over av spekulasjoner om den nye singelen er et stikk til en av dem - eller begge.

«Bitch»-bråk

De første tekstlinjene i låta lyder «I don’t like your little games / I don’t like your tilted stage / The role you made me play / Of the fool, no, I don't like you».

Som Entertainment Weekly påpeker, benyttet Kanye West seg av en «tilted stage» - skrå scene - under sin Saint Pablo-turné i fjor høst.

<strong>PÅ SKRÅ:</strong> Kanye West benyttet seg av en skråstilt scene under sin turné i fjor høst. Er det ham Taylor Swift refererer til i sin nye låt? Foto: NTB Scanpix
PÅ SKRÅ: Kanye West benyttet seg av en skråstilt scene under sin turné i fjor høst. Er det ham Taylor Swift refererer til i sin nye låt? Foto: NTB Scanpix Vis mer

De to artistene har en felles historie som strekker seg tilbake til 2009, da West kapret Swifts takketale på MTV Video Music Awards.

Konflikten mellom de to superstjernene toppet seg imidlertid i fjor, i kjølvannet av at West slapp låta «Famous», der han blant annet rapper «Jeg føler jeg og Taylor Swift kunne hatt sex, det var jo jeg som gjorde den «bitchen» berømt».

Mens West hevdet at 27-åringen fikk godkjenne «bitch»-benevnelsen over en telefonsamtale før låta ble sluppet, har Swift hardnakket påstått at hun aldri ble informert om at rapperen omtalte henne i slike ordelag.

Sssslange

Krangelen eksploderte da Wests kone, realitykjendis Kim Kardashian (36), i fjor sommer postet videoklipp av en telefonsamtale mellom West og Swift, der Swift tilsynelatende godkjenner at West refererer til henne i «Famous».

I etterkant slo Swift knallhardt tilbake mot paret i en Instagram-post, der hun etterlyste videoklippet der West fortalte at han kom til å kalle henne «that bitch» i låta si.

«Det eksisterer ikke fordi det aldri skjedde.» var Swifts kommentar.

Mange Kardashian-fans bombarderte så Swifts Instagram-profil med slange-emojis, noe som insinuerte at artisten hadde en utspekulert agenda, skriver Vulture.

I forkant av nattas singelslipp har Swift publisert flere mystiske videoer av slanger i sosiale medier, noe mange har tolket som en giftig referanse til Kardashian-/West-konflikten i fjor sommer.

Matprat

Et annet mulig offer for Swifts skarpe penn er Katy Perry, som har hatt en pågående konflikt med Swift i flere år.

«Locked me out and threw a feast (what?)» er blant tekstlinjene som har fått flere til å trekke linjer til Perry, som tidligere i år slapp singelen «Bon Appétit», med en musikkvideo full av kulinariske referanser.

SNAKKET OG SANG UT: Katy Perry gjestet «The Late Late Show with James Corden», og snakket om den årelange krangelen hun har hatt med kollega Taylor Swift. Video: CBS via CNN Vis mer

En annen fersk Swift-tekstlinje som kan linkes til artistkollegaen, er denne:

«The world goes on, another day, another drama, drama / But not for me, not for me, all I think about is karma».

I Perry-singelen «Swish Swish», som mange mener er adressert Swift, synger Perry at «Karma's not a liar».

32-åringen brukte også ordet karma da hun for første gang omtalte Swift-konflikten:

- Jeg vil si at jeg er klar for å legge denne dritten bak meg. Vi har lover om årsak og virkning. Du gjør noe, og stol på meg, det kommer en reaksjon. Det handler om karma, sant? Personlig mener jeg at kvinner bør holde sammen, uttalte hun til programleder James Corden i fjor.

Slår tilbake mot sladder?

En tredje teori blir presentert av Entertainment Weekly, og går ut på at låta handler om Swift selv og hennes forhold til media og rykter.

«I don’t trust nobody and nobody trusts me / I’ll be the actress starring in your bad dreams», synger 27-åringen på nysingelen, noe nettstedet mener er et stikk til media og deres framstilling av henne de siste årene.

I et intervju med NME i 2014 snakket Swift ut om påstandene i sladderpressen om at hun er en «seriedater», «mannehater» og at hun «kun skriver låter for å få følelsesmessig hevn over menn».

- Denne karakteren er veldig interessant, da, sa artisten til NME om hennes «medie-jeg».

- Hvordan disse sladdersidene beskriver meg, er så motsatt av mitt virkelige liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer