FIKK GEHØR: Taylor Swifts kritiserte betalingsmodellen til nye AppleMusic. Nå legger strømmegiganten om på systemene for å imøtekomme popstjerna.  EPA/Rolf Vennenbernd
FIKK GEHØR: Taylor Swifts kritiserte betalingsmodellen til nye AppleMusic. Nå legger strømmegiganten om på systemene for å imøtekomme popstjerna. EPA/Rolf VennenberndVis mer

Taylor Swifts raseriutbrudd endret pengepraksis i AppleMusic

Selskapet legger om på AppleMusic og lover musikerne bedre betalt for strømming.

(Dagbladet): Taylor Swift har lenge vært høytlytt kritisk til betalingsmodellene som strømmetjenestene tilbyr.

Popstjerna trakk suksessalbumet «1989» fra Spotify bare ei uke etter plata ble lansert ifjor, og Swift mener musikere, produsenter og låtskriver ikke sitter igjen med nok klingende mynt med betalingsmodellene som Spotify og andre strømmetjenester opererer med. 

I helga gjentok hun bedriften på Apples nye strømmegigant og fjerna «1989» fra AppleMusic. I et åpent brev til Apple-ledelsen forklarte Swift hvorfor:

- Vi spør ikke dere om gratis iPhoner. Vær da så vennlig ikke å spørre oss om å forsyne dere med vår musikk uten noen form for kompensasjon, skriver hun i brevet postet på hennes Tumblr-side.

Swift - Apple 1 - 0 Taylor Swift reagerer sterkest på åpningstilbudet til Apple Music, som gir deg tre måneders gratis prøvetid med strømmetjenesten. I denne prøveperioden får verken artister, låtskrivere eller produsenter betalt for musikken som spilles.

Nå har Swift fått svar fra Apple - og gigantselskapet legger om på sin betalingsmodell.

Senior visepresident i Apple, Eddy Cue, tvitret i morgentimene mandag at Taylor Swifts klager er hørt, og at Apple tar til seg kritikken. Selskapet lover betaling for hver eneste sang som avspilles på AppleMusic, også under brukernes gratis prøveperiode.

«#AppleMusic skal betale artistene for strømming, til og med i den gratis prøveperioden» tvitret Cue, og sendte sporenstreks ut en ny Twitter-melding for å sørge for at Taylor Swift fikk beskjeden:

- Ikke bortskjemt «Vi hører deg @taylorswift13 og indieartister. Kjærlig hilsen Apple», la Apple-toppen til.

Swift mottok mye oppmerksomhet i helga da hun publiserte den åpne kritikken av Apple. 25-åringen fastholder at hun ikke er en «bortskjemt, liten unge», men at hennes ønske er å ta mindre profilerte musikere i forsvar.

- Dette handler ikke om meg. Jeg er så heldig å være på mitt femte album og kan forsørge meg selv, bandet mitt, crewet og hele management-teamet mitt ved å holde konserter. Dette handler om den nye artisten eller bandet som akkurat har kommet med sin første single, men som ikke vil få betalt for sin suksess. Dette handler om den unge låtskriveren som akkurat har fått sin første sjanse og trodde at royaltien ville få dem ut av gjelden. Dette handler om produsenten som jobber kontinuerlig for å skape noe nytt, skriver hun.