TAPTE: Eric Cantor (avbildet), den republikanske majoritetslederen i Representantenes hus, ble slått i primærvalget av den ukjente økonomiprofessoren David Brat. Foto: NTB Scanpix
TAPTE: Eric Cantor (avbildet), den republikanske majoritetslederen i Representantenes hus, ble slått i primærvalget av den ukjente økonomiprofessoren David Brat. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tea Party-bevegelsen er farligere enn på lenge

IDEER: Og mer upopulær enn noensinne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Et lite jordskjelv rammet amerikansk politikk i forrige uke. Eric Cantor, den republikanske majoritetslederen i Representantenes hus, ble slått i primærvalget av den ukjente økonomiprofessoren David Brat.

Hvordan kunne dette skje? For det første: Kongressen diskuterer for tiden innvandringsreform, og republikaneren Brat gikk til valg på en sterkt innvandringsskeptisk plattform. Cantor ble på sin side fremstilt som en moderat feiging, som var villig til å kjøpslå med demokratene om forslaget, som åpner for å gi amnesti til ulovlige innvandrere.

For det andre representerer Brat den ytterliggående Tea Party-bevegelsen. Tea Party reiste seg i kjølvannet av finanskrisen, da den amerikanske kongressen vedtok en økonomisk redningspakke til den nette sum av 787 milliarder dollar. Navnet stammer fra Boston Tea Party, som ble stiftet i 1773 som en protest mot en ny, britisk skatt på te. Et slagord som ble popularisert under denne aksjonen var «no taxation without representation», da de koloniserte amerikanerne ikke var representert i det britiske parlamentet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn