ETTERFORSKES: Produsentene bak forestillingen «The Curse» (Klatwa på polsk) etterforskes av polske påtalemyndigheter. Foto:Teatr Powszechny
ETTERFORSKES: Produsentene bak forestillingen «The Curse» (Klatwa på polsk) etterforskes av polske påtalemyndigheter. Foto:Teatr PowszechnyVis mer

Teaterstykket «The Curse»

Teater etterforskes for å oppfordre publikum til å drepe

- Det er selvsagt ventet at jeg lager skandale.

(Dagbladet): Produsentene bak det kontroversielle teaterstykket «The Curse», som hadde premiere i februar, blir etterforsket av polske påtalemyndigheter. Det skriver The Guardian.

Stykket skal hinte om mord på en polsk toppolitiker, samt inneholde en scene der det simuleres oralsex med en statue av avdøde pave Johannes Paul II.

Dette har førte til at polske myndigheter innledet etterforskning av de involverte like etter premieren. I tillegg har flere religiøse grupper gått hardt ut mot produksjonen.

Kritikk av kirke og stat

«The Curse» (Klatwa på polsk) ble satt opp på Teatr Powszechny og er regissert av den kroatiske regissøren Oliver Frljic.

Ifølge teaterets nettsider handler stykket om forholdet mellom den katolske kirke og den polske staten, og fordømmer myndighetenes manglende respons på beskyldninger om overgrep mot barn av den katolske kirken i Polens medlemmer.

I en av de mest kontroversielle scenene i stykket undrer en av skuespillerene på om det er lov å holde en tale der hun, hypotetisk sett, samler inn penger for å betale for drapet på lederen av det regjerende polske partiet Lov og rettferdighet (PiS).

Kritiserer

- Det er selvsagt ventet at jeg lager skandale, men det er ikke i utgangspunktet mitt mål. Jeg ønsker å kritisere det som ikke er greit i det polske samfunnet. Det er det jeg driver med, uansett om jeg jobber, uttaler stykkets regissør i en video på teaterets nettsider.

Han sier videre at han jobber for å bevise at det finnes kunstnerisk frihet i Polen.

Teaterdirektør ved Teatr Powszechny, Pawel Lysak, insisterer på at stykket ikke fokuserer på kristne eller kristendom.

- Det handler om hvordan politikere og kirken bruker ideologi. Det handler ikke om gud, eller tro, det handler ikke om Jesus, ikke om jomfru Maria. Dette handler om institusjoner og undertrykking i disse institusjonene, sie han til the Guardian.

Fulle hus

Stykket har vært utsolgt siden premieren i februar 2015, men like etter meldte myndighetene at de etterforsker hele produksjonen for å oppfordre til drap.

Det er ikke bare myndighetene som har blitt provosert av stykket. I mai skal det ha vært konfrontasjoner mellom medlemmer av religiøse og nasjonalistiske grupper og ytringsfrihetsaktivister utenfor teateret. Og det ble gjort forsøk på å forhindre teaterpulikummet å seg inn i teateret.

En publikummer skal ha blitt kjørt til sykehus i etterkant, skriver The Guardian.