Teaterersjef Hanne Tømta har fått en dobbeltgjenger

Skuespiller overtar hennes jobb og identitet.

(IDENTITETS)FORVIRRING: I "Seks roller søker en forfatter", har teatersjef Hanne Tømta regi, mens Tone Mostraum (t.v.) spiller henne i stykket. Forvirrende og psykedelisk. Bak ser vi Trine Wiggen (fra v.), Frøydis Armand og Mariann Hole som spiller seg selv under teaterprøver og Tsjekhovs "Tre søstre". Foto: Anders Grønneberg
HVEM EIER DITT LIV?: "Seks roller søker en forfatter" handler om identitet. Hvem bestemmer hvem du er? Eier du ditt eget liv, eller må noen gi deg det? Her ser vi Tone Mostraum, som spiller regissør Hanne Tømta som instruerer Trine Wiggen (t.v.)
METATEATER: Kjersti Tvererås, Bjørn Floberg og Liv Bernhoft Osa (t.h.) dukker plustelig opp og søker en forfatter i stykket "Seks roller søker en forfatter" - her fra prøvene som Dagbladet overvar i dag, torsdag 13. septmeber.
OM ONDSKAP: "Klassen vår" er en fortelling om vennskap og ondskap, om Polens og Europas historie gjennom et halvt århundre - og til syvende og sist om oss alle, øverst ser vi Emil Johnsen. Ellers medvirker Erik Hivju, Sigurd Myhre, Ingegjerd Ekeberg, Per Egil Aske, Øystein Røger, Marika Enstad, Hanne Skille Reitan og Jan Gunnar Røise.
EN MØRK KOMEDIE: Nationaltheatret. "Strategier for en lysere framtid" handler om likegyldighet, hat og om å kjempe seg ut av søpla bevæpnet med søppel. Her: Ole Johan Skjebred, Gisken Armand - bak Kjersti Botn Sandal, Heidi Goldmann og Olav Waastad.
NY DIREKTØR: Nationaltheatret har fått ny direktør, Marta Færevaag Hjelle (t.v.), som kommer fra jobben som stabssjef ved Operaen - her med teatersjef Hanne Tømta.

• Forvirrende? ja.
• Psykedelisk? absolutt.
• Viktig? definitivt.

Metadramatisk kultklassiker Vi snakker om stykket «Seks roller søker en forfatter» som Ingmar Bermann satt opp på Nationaltheatret i 1967 - og som neste måned har premiere på Amfiscenen med et arsenal av kjente skuespillere.

- Vi snakker om høstens store metadrama, sier regissør Hanne Tømta.

Hun har regi på Luigi Pirandellos snart hundre år gamle «Seks roller søker en forfatter», men når stykket spilles, så har hun overlatt regien til skuespiller Tone Mostraum. Forvirrende og morsomt kan vi slå fast etter å fått en smakebit på stykket som har premiere 9. september.

Teatrets lek med livet - Stykket er en lek med teatret - og teatrets lek med livet. Det kunne like godt vært spilt i en redaksjon. Vi har sluset inn stykket Tre søstre, som jeg hadde regi på tidligere i fjor - etter idé av Aleksander Mørk Eidem. Stykket stiller viktige spørsmål, om hva som er virkelighet.

Hvem bestemmer hvem du er? Eier du ditt eget liv, eller må noen gi deg det?

Stykket ble satt opp første gang på Nationaltheatret i 1921, året etter at det ble skrevet. NRK lagde fjernsynsteater av det i 1992 med bl.a. Ellen Horn, som også har en rolle i høsten teateroppsetning.

- Jeg spille mora dengang, nå skal jeg spille Madam Pace - en vulgær bordellmamma, sier Horn.

Drapet på en halv by På hovedscenen kommer Tadeusz Slobodzianeks «Klassen vår», som får premiere 5. september. Utganspunktet er sann historie: en sommerdag i 1941 i den polske byen Jedwabne myrdes den ene halvparten av befolkningen av den andre. Hundrevis av jøder stenges inne i en låve, før den blir påtent.

70 år etter frigjøringen er det viktige spørsmål å stille - om vennskap og ondskap.

Et tredje stykke denne høsten på National er Angelina Stojcevskas regidebut, «Strategier for en lysere fremtid», som har premiere i  Malersalen 12. september. Stykket blir omtalt som er en surrealistisk og eksistensiell komedie om angsten å bli forlatt.