Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teatergrøss med aldersgrense

Aldersgrensa blir 16 år - og folk med hjertefeil må holde seg hjemme. Lars Saabye Christensen og Per-Olav Sørensen mener blodig alvor når de setter opp «Dracula» på Centralteatret.

- Aldersgrensa og helseadvarselen er seriøst ment, sier Per-Olav Sørensen. - Her blir det både skrekk og gru og vold og sex.

- Det ville vært enkelt å lage «Dracula» med ironisk distanse, men vi tar frykten og besettelsen i stoffet på alvor, sier han.

«Dracula» er aldri før vist som teaterforestilling i Norge. Fram til premieren i oktober er det superhemmelig hvem som står på rollelista.

- Skuespillerne måtte skrive under på en taushetsklausul. Vi slapp dem ikke før de undertegnet, smiler Sørensen, som har ansvaret for regi, scenografi og kostymer sammen med Pavel Dobrusky. Saabye Christensen har skrevet manuset - svært fritt etter Bram Stokers udødelige roman.

Perverse

- Alle har et forhold til Dracula-myten. Jeg skrev stykket uten å tenke på om det lot seg gjøre å løse scenene teknisk. Vi har hele tida tenkt mer film enn teater, sier han.

- Det blir mer «Seven» enn «Scream», legger Sørensen til. Centralteatrets «Team Dracula» henter for tida inspirasjon fra gamle vampyrfilmer. Favorittene er Tod Brownings stumfilmklassiker «Dracula» (1931) med legenden Bela Lugosi i tittelrollen, Werner Herzogs «Nosferatu» (1979) med Klaus Kinski, og Francis Ford Coppolas «Bram Stoker's Dracula» (1992) med Gary Oldman og Tom Waits.

- Alle legger fokus på forskjellig sted når de forteller historien om Dracula. Vi er opptatt av figurene rundt Dracula, de «normale» menneskene som begynner å leve ut sine mørke sider. De bruker Dracula som et påskudd for å besøke sine egne mest perverse sider, sier Sørensen.

Blodbad

- «Dracula» handler om at mennesker både skremmes og tiltrekkes av det vi avskyr. Kjemien av bunnløs frykt og lengsel etter det som skremmer oss, er fascinerende, mener Saabye Christensen.

- I tillegg er det et evig spørsmål hvor langt vi er villige til å gå for å oppnå evig liv. Michael Jackson er inne på noe, han har begynt med plastiske operasjoner, og nå vil han kjøpe Dracula-slottet i Romania.

Centralteatret skal bygges om før premieren. Skuespillerne skal ikke holde seg pent og pyntelig på scenen. Publikum må være forberedt på at de kan dukke opp overalt: mellom radene, fra taket, fra gulvet, fra sidene. Når dørene til salen er stengt, slipper ingen inn - og knapt nok ut - før blodbadet er over.

- Blodbanken burde vært sponsor, sier Sørensen.

- Ja, jeg tør ikke å komme på forestillingen, flirer Saabye Christensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling