Teaterhistorie på scenen

Det er ingenting å si på kompetansen når Kirsten Sørlie (74), Bente Børsum (66) og Rut Tellefsen (70) skal lage teater om kreft. Til sammen har damene 150 års teatererfaring.

Damene debuterte på teaterscenen på 40- og 50-tallet, og har holdt det gående innen teater, film og tv siden. Likevel har Rut Tellefsen og Bente Børsum aldri spilt i samme stykke, før nå. - Det er godt å ha Ruts sterke arm rundt seg, sier Bente Børsum. Stykket som fører dem sammen heter «Vidd», og har premiere på Oslo Nye Teater neste fredag, i Kirsten Sørlies regi.

Barberte hodet

- Stykket handler om en kvinne midt i livet som blir rammet av kreft. Hun er professor i litteratur og vet i teorien alt om døden, men det hjelper henne ikke når hun blir liggende på sykehuset og skal dø, forteller Sørlie.

Bente Børsum har hovedrollen, og hun har barbert av seg håret for å identifisere seg med rollefiguren.

- Det var helt grusomt, men jeg kommer nærmere inn på henne. Men jeg sov dårlig i natt - det ble så kaldt på hodet, sier Børsum.

Seiersgang

«Vidd» er skrevet av amerikanske Margaret Edson, som har sin bakgrunn i helse- og sosialarbeid. «Vidd» er hennes eneste stykke, men det går til gjengjeld sin seiersgang over hele Europa og USA. Filminnspillingen er allerede i gang med Emma Thompson i hovedrollen.

- Stykket er også en kritikk av leger som bare er opptatt av forskning og ikke ser virkeligheten rundt seg. Legen i stykket er bare interessert i pasientens eggstokker, ikke i mennesket, sier Sørlie.

Rut Tellefsen og Kirsten Sørlie er nå pensjonister, mens Bente Børsum er fast ansatt ved Oslo Nye Teater.

- Bedre og bedre

- Den største forskjellen på teateret før og nå er teknologien. Der har vi ikke fulgt med. Samarbeidet med skuespillerne blir derimot bare bedre og bedre, man blir jo ikke dummere med årene. Og disse to damene her er noe av det beste vi har i norsk teater, sier Kirsten Sørlie.

LANG ERFARING: Disse tre damene har vært en vital del av det norske teaterlivet de siste femti årene. Kirsten Sørlie, Bente Børsum og Rut Tellefsen fryder seg over å jobbe sammen på Oslo Nye Teater.