Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teaterkrise truer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): «Det kom som et sjokk for meg at den kanadiske eieren Ed Murvish selger det tradisjonrike Old Vic i London. Vårt teaterselskap er dermed hjemløse, men vi håper å få leid et annet teater,» sa sir Peter Hall under en teatermesse i London nylig. Sir Peter Hall har tidligere vært sjef for Royal Shakespeare-selskapet og Nasjonalteateret, det siste halve året har han drevet Old Vic og satt opp noen av de mest interessante stykkene i London. Han fortsetter på Old Vic til begynnelsen av desember og har programmet klart for neste år, så snart husspørsmålet er løst.

  • Sir Peter har klart å drive Old Vic med ganske godt besatte hus. Men han innrømmet på teatermessen at det bare er musikalene som gir store fortjenester. Teaterstykkene blir sjelden kassasuksesser i London. Sir Peter bruker ikke de dyreste teaterstjernene, han har en sammensveiset stab og skuespillerne opptrer i flere stykker, som alternerer. Han har samme sceneoppsetting i hvert stykke.
  • Blant stykkene, som alle har fått god kritikk, er det noen som særlig peker seg ut. Det gjelder det tidligere forbudte stykket «Waste» av Harley Granville Barker, som handler om snuskede politikere. Den flotte forestillingen «Mens vi venter på Godot», med Ben Kingsley og Alan Howard i hovedrollene, Tsjekovs «Måken» og nå også en ny «Kong Lear», som ikke fikk så god kritikk som Nasjonalteaterets oppføring med Ian Holm i hovedrollen.
  • Det vil være en tragedie om Peter Hall-selskapet ikke får leid et annet teater neste år. Han er en av de mest interessante britiske iscenesetterne og teaterdirektørene. Hans oppsetninger slår sjelden feil og han har innført teaterforestillinger på søndagene. Men det er ikke bare på Old Vic det foregår ting i London for tida. Nasjonalteateret har satt opp «En folkefiende» med sir Ian McKellen som dr. Stockmann, det er en spennende forestilling. På Piccadilly-teatret (der hvor «Which Witch» gikk), spilles en moderne «Cinderella» (Askepott). Den bruker Prokofievs musikk, og den danses moderne med handling lagt til krigen, og dette har en sterk virkning.
  • Høstens nye musikal blir «Chicago», som er hentet fra Broadway, og Ute Lemper synger en av hovedrollene. Premieren er 18. november. Dette er en musikal som teateragentene venter seg mye av, men selv om den var en suksess på Broadway, er det ikke sikkert at den trekker like fulle hus i London.
Hele Norges coronakart