Black Box Teater:

Teatermiljøet i opprør: - Angriper kunsten

- Kan være det mest alvorlige angrepet på kunst som fri ytring i nyere tid.

WAYS OF SEEING: Black Box Teater satte opp teaterstykket «Ways of Seeing» i november i fjor. - Kan være det mest alvorlige angrepet på kunst som fri ytring i nyere tid, mener Norsk teater- og orkesterforening om siktelsen mot teaterets direktør og flere kunstnere. Nå slår teatermiljøet ring rundt Black Box Teater.
WAYS OF SEEING: Black Box Teater satte opp teaterstykket «Ways of Seeing» i november i fjor. - Kan være det mest alvorlige angrepet på kunst som fri ytring i nyere tid, mener Norsk teater- og orkesterforening om siktelsen mot teaterets direktør og flere kunstnere. Nå slår teatermiljøet ring rundt Black Box Teater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet):

- Siktelsen mot Black Box Teater og kunstnerne bak «Ways of Seeing» kan være det mest alvorlige angrepet på kunst som fri ytring i nyere tid, mener Norsk teater- og orkesterforening.

Det sier styreleder Hans Antonsen i NTO i en pressemelding på vegne av sine medlemmer. Også landet teatersjefer har uttalt seg samlet i en uttalelse fra Norsk Teaterlederforum, der de skriver at de ser på siktelsene med «dyp uro».

- Ikke til å tro

Fredag ble det kjent at teaterdirektør Anne-Cecilie Sibue ved Black Box-teateret er siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred, etter å ha satt opp forestillingen «Ways of seeing».

Også de tre kunstnerne bak forestillingen - Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban er siktet.

Siktelsene ble tatt ut onsdag, på bakgrunn av anmeldelsen mot teateret og kunstneren. Anmeldelsen ble levert inn av Laila Anita Bertheussen (54) - samboer til permitterte justisminister Tor Mikkel Wara - før jul.

- At det tas ut siktelse, og bes om ransaking, er svært alvorlig, og nærmest ikke til å tro, sier teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret til Dagbladet.

Han mener siktelsene sår tvil om helt grunnleggende og avgjørende prinsipper i vårt demokrati. I teaterstykket filmes Waras bolig og settes inn i en jakt på «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

- At politiet ber om å få ransake kunstnerhjem fordi de har filmet husfasaden til justisministeren, og vist den i en maktkritisk forestilling, hører ikke hjemme i vår tid.

«WAYS OF SEEING»: Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» og direktøren ved teateret som satte opp forestillingen, Black Box-teateret er nå siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred. Foto: Leif Gabrielsen, Black Box teater
«WAYS OF SEEING»: Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» og direktøren ved teateret som satte opp forestillingen, Black Box-teateret er nå siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred. Foto: Leif Gabrielsen, Black Box teater Vis mer

- Sjokkerende

Bertheussen og flere Frp-politikere har kritisert stykket, og pekt på det som årsaken til trusler og hendelser mot justisministeren og parets bolig. Den siste hendelsen skjedde forrige søndag, da familiens bil ble påtent.

Ways of Seeing

Torsdag siktet politiet Bertheussen for selv å ha stått bak bilbrannen i helga, den siste av totalt fem hendelser mot boligen.

- Det er like sjokkerende som det er paradoksalt, at politiet ønsker å bruke svært inngripende tvangsmiddel, som ransaking av private boliger for å lete etter bevis som skulle underbygge en tvilsom påstand om at bildet av boligen i en offentlig teateroppsetning skal ha krenket privatlivets fred, sier styreleder Antonsen.

- Må trekke anken

Styreleder Hans Antonsen i Norsk teater- og orkesterforening stiller spørsmål om «statsadvokatembetet og politiet har tatt inn over seg hvor sterkt vern kunst skal ha, som frie, kritiske og samfunnsbyggende ytringer i det norske demokratiet».

- Dette er jo selve fundamentet for Kulturmeldinga regjeringen akkurat har lagt fram, sier han.

NTO mener at politiet må trekke anken om husransaking fra lagmannsretten og legge bort saken. Dersom det ikke skjer, har styret i NTO tatt en avgjørelse om at de vil tilby Black Box Teater bistand for å kunne løsrive seg fra anklagene.

Hardt ut

Én dag før siktelsen mot Bertheussen ble kjent, gikk statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse hardt ut mot Black Box Teater og regissør Pia Maria Roll:

- Vi politikere skal tåle å få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves verre når familien og der vi bor trekkes inn. Det tenker jeg faktisk at de som har laget stykket bør tenke over, at de bidrar til å gjøre det tøffere å være politiker i Norge, sa Solberg, og fortsatte:

- Det må de bak stykket ha ryggrad til å stå i. Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt hvem som kan stå bak. Jeg velger å ikke spekulere, det syns jeg de som står bak stykket også burde lav være. Hvis de ikke har kunnskap om noe, bør de vente på politiets arbeid.

Overfor Dagbladet presiserer Erna Solberg at teateret har full kunstnerisk frihet, men at det også innebærer et ansvar.

Nektet å beklage

Erna Solberg er gjentatte ganger blitt spurt om hun ønsker å beklage overfor kvinnene bak «Ways of Seeing». Det har Solberg så langt nektet å gjøre. Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret er kritisk til hvordan statsministeren har håndtert saken.

- Både uttalelsen, og ikke minst den manglende beklagelsen er overraskende og lite klokt håndtert, sier Ulfsby til Dagbladet.

I en pressemelding skriver leder Per Ananiassen i Norsk Teaterlederforum at han er bekymret for det generelle ytringsklimaet, og for kunstnernes og teatersjefens rett til ytringsfrihet i kjølvannet av «Ways of Seeing»-saken.

- Vi er bekymret for kunstnerne og teatersjefens rett til ytringsfrihet, men også det generelle ytringsklimaet, når vår egen statsminister, Erna Solberg, går ut og kommenterer hvorvidt kunstnere har trådt over en grense for ytringsfriheten eller forhold som angår kunstens rett til å velge sitt innhold og virkemidler, skriver han, og fortsetter:

- Det finnes vel ikke eksempler på til svarende i Norge i fredstid, og vi må til land vi helst ikke vil likne for å erfare politietterforskning og politisk innblanding i kunstnerisk arbeid og debatt.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

- Angrep på ytringsfriheten

Mads Andenæs er en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter og har gått kraftig ut mot avgjørelsen om å sikte teaterdirektøren og tre kunstnere for å ha krenket privatlivets fred.

Han retter også kritikk mot Norges statsminister, og mener hun bør beklage sine uttalelser. Andenæs mener at politiet og statsadvokaten ga etter for politisk press da de tok ut siktelser mot de fire.

- Statsadvokaten har trådt feil og skadet sitt og påtalemyndighetens rykte, sier Andenæs til Dagbladet, og utdyper:

- At dette skal føre til ransaking av deres hjem, er ekstraordinært og klart uforholdsmessig. Deres boliger skal ikke ransakes av politiet med utgangspunkt i det som har kommet fram. Det er et angrep på ytringsfriheten og et grovt angrep på den kunstneriske friheten.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Like før jul i fjor anmeldte Waras samboer Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus. Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Integritetsproblematisk

Da Dagbladet framla kritikken for statssekretær Rune Alstadsæter lørdag, viste han til svarene statsminister Erna Solberg ga på fredagens pressekonferanse.

- Jeg syns det ikke er riktig å spekulere i hva som er kjedesammenhenger, når vi ikke vet noe om hvem som står bak de hendelsene som har vært i nærheten og rundt huset til Tor Mikkel, sier Solberg, og fortsetter:

- Jeg syns det er viktig at politiet gjør sitt etterforskningsarbeid. Masse spekulasjoner hjelper ikke. Jeg har respekt for at politiet gjør dette arbeidet.

Erna Solberg har vært klar de siste dagene på at uttalelsen hennes bare må ses i lys av den økte belastningen det påfører politikere og deres familier ved at deres private hjem er filmet i teaterstykket. Hun presiserer at hun aldri har uttalt seg verken om hendelsene utenfor Waras bolig eller siktelsen mot teaterfolkene.

Dagbladet møtte statsministeren på tampen av Høyres landsmøte og spurte om hun ser at hun kunne sagt eller gjort noe annerledes siden uttalelsen hennes blir satt i sammenheng med siktelsene mot Bertheussen og kunstnerne.

- Det var ingen siktelser på det tidspunktet jeg uttalte meg. Og jeg var veldig tydelig på at jeg ikke kommenterte de andre spørsmålene. Utover det har jeg ikke tenkt til å være med på alle disse kommentarene til enkeltpersoner som mener det ene eller andre. Sånn sett tenker jeg at folk får bruke sin sunne fornuft og lese hva jeg faktisk sa. Ikke overskriften i avisene om hva jeg sa. Men hva jeg faktisk sa. Det står seg helt fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer