Teateropprør mot Huitfeldt

Norske teatersjefer vil ikke finne seg i å bli detaljstyrt av kulturminster Anniken Huitfeldt.

ADVARER: Sjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta stiller seg bak kritikken av Anniken Huitfeldts føringer for kulturlivet. - Det opp til oss om vi tar imot bestillinger dersom de blir for inngripende, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Sjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta stiller seg bak kritikken av Anniken Huitfeldts føringer for kulturlivet. - Det opp til oss om vi tar imot bestillinger dersom de blir for inngripende, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Tirsdag var det debatt på stortinget om stortingsmeldingen «Kultur, inkludering og deltaking».

Både den politiske opposisjonen, Norsk Teater- og Orkesterforening og operadirektør Tom Remlov har uttalt seg kritisk til at Huitfeldt ønsker en styrket «styringsdialog».

NTO mener dette «griper inn i institusjonenes kunstneriske frihet».

Debatten har også gått i Klassekampen, og nå forteller Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta at hun stiller seg bak NTO og Tom Remlovs kritikk.

- Ikke bestem innhold - Departementet skal legge til rette for kunsten, men ikke bestemme innholdet. Jeg opplever at hensikten er god, så er det opp til oss om vi tar imot bestillinger dersom de er for inngripende, sier Tømta til Dagbladet, og legger til:

- Men Nationaltheatret har en god dialog med departementet og har foreløpig ikke opplevd noen «klam hånd». Dette er en prinsipiell diskusjon, sier hun.

Arne Nøst er teatersjef for Rogaland Teater. Han forstår at departementet har meninger om institusjonenes profil, men spør seg hvorfor kulturministeren må formulere et så sterkt premiss som for eksempel at de skal markere 200 års jubileet for grunnloven.

- Formynderrolle - Huitfeldt tar på seg en formynderrolle. Hun bør ha tillit til at vi er opplyste mennesker hvis viktigste prosjekt er å styrke fri tenkning og fri kunst slik det er nedfelt i grunnloven, sier Nøst til Dagbladet.

Nøst sitter i utvalget Huitfeldt nedsatte for å meisle ut kulturpolitikken etter 2014.

Der diskuteres også dette spørsmålet, men Nøst presiserer at han uttaler seg som teatersjef.

- Det er en skjør balansegang i forståelsen av forholdet mellom kunstens autonomi og en politisk nyttetenkning. Jeg forstår godt folk som blir provosert over slike bestillinger, sier han.                 

- Må reagere Også i Molde har Huitfeldts krav vakt reaksjoner.

KRITISK: Arne Nøst, teatersjef Rogaland Teater.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KRITISK: Arne Nøst, teatersjef Rogaland Teater. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Vi har behov for en regjering med et kulturpolitisk prosjekt, men det vi blir provosert av er kontrollaspektet, og mulighet for straff. For å bevare troverdigheten i en framtidig samtale om «armlengdes avstand», må vi reagere selv om vi skulle være enige i det Huitfeldt ber om, sier Thomas Bjørnager, teatersjef ved regionteatret i Møre og Romsdal Teatret Vårt.

- Alternativet er Bondevik-løsningen Anniken Huitfeldt er enig i at den prinsipielle debatten er viktig, men mener teatersjefenes frykt er ubegrunnet.

- Alternativet er slik Bondevik-regjeringen løste hundreårsfeiringen i 2005. Da brukte de millioner på statlig prosjektering, hvorav mesteparten gikk til byråkrati, og mindre til institusjonene. Det første til massiv kritikk fra kultur-Norge. Nå lar vi pengene gå til institusjonene, sier Huitfeldt.

- Tar du på deg en formynderrolle?

- Ingen pålegges å feire grunnlovsjubileet, men vi mener den kunstneriske friheten sikres bedre ved at vi ber kulturlivet søke om prosjekter framfor at vi bestiller, slik det ble gjort sist.  

MØTER MOTSTAND: Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTER MOTSTAND: Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer