Teaterpåske i London

Nordmenn på påsketur i London kan glede seg over mye på teaterfronten. Noe av det beste er skrevet av irske forfattere.

  • På Tricycle-teateret i Kilburn spilles «The Stones in my Pocket» av Marie Jones til 25. april. Deretter flytter det til New Ambassador. Skuespillerne Conleth Hill og Sean Campion spiller en rekke roller, fra en Hollywood-primadonna til en hysterisk, homofil regiassistent. Conleth Hill vant den irske prisen som beste skuespiller og britisk presse skrev: «Hollywood burde kjøpe dem opp.»
  • På det nyoppussede Royal Court går et annet interessant irsk stykke: «The Force of Change» skrevet av Gary Mitchell. Han er protestant, lever i Belfast og setter søkelyset på samarbeidet mellom protestantiske terrorister og det lokale politiet RUC. Stykket er kontroversielt i Nord-Irland, Gary Mitchell ble utsatt for trusler fra terroristene da han tok opp temaet. Irsk er også «The Weir» av Conor McPherson på Duke of York-teateret. Det er en komedie om hvordan en pubvert og to faste kunder reagerer på en ny og fremmed gjest. Replikkene over Guinnessene sitter som skudd.
  • De mest populære musikalene er utsolgt, for eksempel Abba-musikalen «Mama Mia» og «Løvenes konge». Lettere er det å få sett «Chicago» på Adelphi eller «Spend, Spend, Spend» på Piccadilly.

På Almeida i Islington vises Harold Pinters nyeste stykke, «Celebration», en morsom parodi over meningsløse samtaler blant gjestene på Londons dyreste og fineste restaurant The Ivy. Denne enakteren følger etter nyoppsettingen av Pinters første stykke, «The Room». Lindsay Duncan spiller glimrende i begge stykkene.

  • På lengre sikt er det verd å merke seg at Arthur Miller har verdenspremiere på samme teateret i juli på sitt nyeste stykke «Mr. Peter's Connection». Mest oppskrytt for tida er for øvrig «The Graduate» med den amerikanske filmstjernen Kathleen Turner som Mrs. Robinson. Historien handler om en eldre kvinne som forfører en yngre mann. Hun forsøker alle triks - til og med å kle seg naken, men både humoren og erotikken manglet hos Kathleen Turner. Da anbefaler jeg heller «The Island» (Mandela på Robben Island) på National Theatre, «The Lady in the Van» med Maggie Smith på Queen's Theatre og Michael Gabon i «Cressida» på Albery.