Teatersjef tar opp kampen mot sextrakassering i teatret

- Grensene skal ikke være annerledes her enn ellers i samfunnet, sier Agnete Haaland.

INNFØRTE TILTAK: Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, har innført tiltak for å unngå sextrakassering i teatret. Foto: Inger Marie Grini  / Dagbladet
INNFØRTE TILTAK: Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, har innført tiltak for å unngå sextrakassering i teatret. Foto: Inger Marie Grini / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Agnete Haaland overtok teatersjefjobben ved Den Nationale Scene 1. januar i år, og var raskt ute med å iverksette tiltak for å unngå seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Tiltakene innebærer blant annet å ha gode varslings- og oppfølgingsrutiner, generell bevisstgjøring og tydelig kommunikasjon.

- Begjær, følelser og lidenskap henger sammen med utøvelsen av vårt yrke, men grensene for seksuell trakassering skal ikke være annerledes ved Den Nationale Scene enn ellers i samfunnet, forklarer Haaland overfor Ukeavisen Ledelse.

Undersøkte Teatersjefen sier videre at til tross for at skuespillerne har en spesiell arbeidssituasjon, bør de være klar over hvor grensen går, og være tydelige på hva som er uakseptabel atferd.

Tidligere har Haaland vært leder av Norsk Skuespillerforbund. I 2010 tok hun intiativ til en undersøkelse om seksuell trakassering i teatrene.

I undersøkelsen kom det blant annet fram at over 50 prosent av kvinnene og over 50 prosent av skuespillerne under 40 år har opplevd seksuell oppmerksomhet de ikke selv ønsket, i løpet av det siste halve året.

Bare 18 prosent i den øvrige befolkningen har opplevd dette det siste halve året.

Skuespiller Marie Louise Tank (62) sier til Ukeavisen Ledelse at hun i lang tid blitt utsatt for sextrakassering på sin arbeidsplass.

Tank hevder at hun har blitt utsatt for vold, sjikane, blitt grovt fornærmet og klådd på i løpet av sine 25 år i skuespilleryrket.

- Ble slått 62-åringen har vært tilknyttet teatre som Det Norske Teatret, Fjernsynsteateret og Nathionaltheatret. Hun peker på maktstrukturer og mangel på ledelses- og personalbehandlingskunnskap, og sier til Ukeavisen Ledelse at de ansvarlige på teatrene ikke har peiling på ledelse.

UT MOT SEXTRAKASSERING: Marie Louise Tank sier at hun i løpet av sine 25 år som skuespiller opplevd flere ganger å bli slått, befølt og utsatt for sjikane. Nå håper hun at teatrene vil ta seksuell trakassering på alvor. Foto: Mette Møller / Dagbladet.
UT MOT SEXTRAKASSERING: Marie Louise Tank sier at hun i løpet av sine 25 år som skuespiller opplevd flere ganger å bli slått, befølt og utsatt for sjikane. Nå håper hun at teatrene vil ta seksuell trakassering på alvor. Foto: Mette Møller / Dagbladet. Vis mer

Tank trekker også fram konkrete hendelser,  og sier at hun opplevde å bli slått i ansiktet av en kollega.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle reagere. Noen av mine kollegaer mente han slo fordi han likte meg. Hvilke andre arbeidsmiljøer tolererer slik oppførsel, spør hun.

Hun forteller også at en annen kollega mente at hun burde bli voldtatt.

Som en konsekvens av de mange hendelsene og maktstrukturen i institusjonsteatrene, valgte Tank å heller jobbe ved mindre teatre.

Nå håper skuespilleren at seksuell trakassering på arbeidsplassen skal bli tatt alvorlig, og at flere teatre skal gjøre noe med det.

UKEAVISEN LEDELSE: Faksimile: Ukeavisen Ledelse, 19.04.2012.
UKEAVISEN LEDELSE: Faksimile: Ukeavisen Ledelse, 19.04.2012. Vis mer