PÅ BROADWAY-SCENEN: Tom Sturridge og Olivia Wilde er blant skuespillerne som er å se i teaterversjonen av George Orwells «1984», som spilles på Broadway i disse dager. Foto: NTB Scanpix
PÅ BROADWAY-SCENEN: Tom Sturridge og Olivia Wilde er blant skuespillerne som er å se i teaterversjonen av George Orwells «1984», som spilles på Broadway i disse dager. Foto: NTB ScanpixVis mer

«1984» på Broadway

Teaterstykke fortsetter å sjokkere. Fikk publikummere til å ryke i tottene på hverandre etter teppefall

Teaterversjonen av George Orwells «1984».

(Dagbladet): Tidligere denne måneden fortalte Olivia Wilde (33) at skuespillerne i Broadway-versjonen av «1984» får gjennomgå på scenen.

Teaterstykket, som tidligere har vært spilt i London, er basert på George Orwells kultklassiker fra 1948. Det dystopiske verket blir betegnet som et av de viktigste i litteraturen når det gjelder å tegne et bilde av framtida, om individ mot statsmakt og om å bli overvåket og kontrollert.

Ifølge Wilde har Broadway-oppsetningen vært både smertefull og trøblete, med flere skader blant skuespillerne.

Selv har 33-åringen brukket halebeinet og fått et dypt kutt i leppa, mens kollega Tom Sturridge (31) brakk nesa på førpremieren.

Visuell kraftkost

Det er ikke bare skuespillerne som får gjennomgå under teateroppsetningen. Ifølge CNN har publikummere både spydd og besvimt som reaksjon på den visuelle kraftkosten som serveres fra scenen.

Hollywood Reporter skriver at to publikummere som så stykket i London ble så opprørte at de umiddelbart begynte å krangle etter teppefall.

Ifølge nettstedet førte opptrinnet til at politiet ble tilkalt, og at det ble reist anklage mot de to kranglefantene.

Olivia Wilde har i intervjuer vært klar på at stykket kan føre til sterke reaksjoner, både fysisk og emosjonelt. I vår skrev skuespilleren en Twitter-oppdatering der hun forklarte at oppsetningen ikke nødvendigvis er for alle.

- Dette er ikke Broadway for bestemora di, skrev 33-åringen, som samtidig sendte varme tanker til de fire publikummerne som hadde besvimt da de så «1984» samme uke.

«1984» inneholder flere torturscener, der trykkluftbor, strobelys og plutselig mørklegging av scenen er blant effektene. Scenene skal være så grafiske at Hollywood Reporter og New York Times' anmeldere har gått så langt som å kalle teaterstykket for «torturporno».

En publikummer skal ha reagert såpass sterkt på en av scenene at personen bønnfalte skuespiller Reed Birney (62) om å stanse torturen av Tom Sturridges karakter, skriver CNN.

Toppet bestselgerliste

Stykkets regissør Robert Icke sier til Hollywood Reporter at de ikke bevisst har gått inn for å sjokkere publikum.

Samtidig påpeker Icke at flere av tingene som skjer på teaterscenen eller i Orwells bok, også skjer i den virkelige verden - hver dag.

- Hvis denne forestillinga av den mest opprørende delen av noens dag, leser de ikke overskriftene i nyhetene. Det finnes mye verre ting enn et teaterstykke som kommer litt under huden på deg, mener regissøren.

Orwell-klassikeren «1984», som først ble publisert i 1949, klatret i dagene etter innsettelsen av Donald Trump til toppen av Amazons bestselgerliste.

Etter Trumps tidligere rådgiver Kellyanne Conways uttalelse om «alternative fakta», kom det en rekke meldinger på nettsamfunnet Twitter, med referanser til den dystopiske romanen.

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer