Teatersuksess blir tv-serie

Gledessprederen Aud Schønemann og lysluggen Geir Kvarme fortsetter sitt humørfylte samarbeid på tv. Mannen bak «Pilen Flyttebyrå» og «Fredrikssons Fabrikk» - Andreas Markusson - er godt i gang med nye morsomheter.

Nordmenn elsker komedier på teater og tv. Serien «Fredrikssons Fabrikk» med bla Schønemann og Kvarme har gått i reprise i høst og toppet seerstatistikken. Da de to spilte for fulle hus sammen på Oslo Nye Teater tidligere i år, lo folk på seg magekramper - og anmelderne roste «17. mai!».

Komi-tv

- NRK tok opp forestillingen, som blir sendt 10. og 11. januar. Dessuten er jeg godt i gang med oppfølgeren. Det blir en situasjonskomedie med seks- åtte avsluttende episoder i første omgang. Får vi suksess, så blir det nok flere, sier Markusson.

Opptakene starter over påske i NRK. Rammen rundt forestillingene blir den samme som på teatret, og innspillingene vil finne sted med publikum i salen. Dramasjef Oddvar Bull Tuhus har stor tro på serien, men kan foreløpig ikke si når den blir vist i NRK.

Oslo øst

«Med situasjonskomedien «17. mai!» får Oslo folkefest hele våren og en herlig underholdningscocktail av ertende satire, selvironisk bysjåvinisme, overdådig utlevering av Oslo-typer og en sorgmunter kjærlighetserklæring til byen med det store hjertet,» skrev Dagbladet etter premieren på «17. mai!» på Oslo Nye Teater.

- Hovedrolleinnehaverne Aud Schønemann, Geir Kvarme, Helge Reiss og Marit A. Andreassen er de samme. Handlingen utspiller seg i en bakgård på Oslo øst.

Andreas Markusson bodde selv på Grünerløkka før han flyttet til Korsika for vel sju år siden.

Humor og humanisme

- Humor må være skrevet med hjertet. Ekte humor er humanisme, og i god humor skal man kjenne seg igjen - og få godhet for seg selv. Siden jeg lever et tokulturelt liv, ser jeg Norge klarere. Utlendigheten skjerper blikket.

- Selv om «17. mai!» utspiller seg i et flerkulturelt stykke Norge på Oslos østkant, er det ikke noe typisk storbymoro. Humoren vil bli forstått i hele landet, lover Markusson.

Det blir Bo Hermansson («Albert og Herbert», «Fredrikssons Fabrikk» mfl) og ikke Kjetil Bang-Hansen, hans nærmeste og mangeårige teatersammensvorne, som skal regissere tv-serien.

Korsika

Andreas Markusson oppdaget den franske øya Korsika utenfor Italia for 20 år siden. Den nyutdannede teologen var på seilbåtferie da han kom til øya, som er på størrelse med Vestfold fylke.

- Da skjønte jeg at det var «min» øy og at jeg måtte dit. Nå begynner barna å bli så store at vi kommer til å bo mer i Norge. Det blir litt smått for døtrene våre å vokse opp i en landsby med 140 innbyggere.

Aud Schønemann
SAMMEN IGJEN: - Vi gleder oss til å spille sammen igjen, sier Aud Schønemann og Geir Kvarme. Nå blir de to hovedrolleinnehaverne i en ny tv-komedie på NRK.