Teatertid i i London

LONDON (Dagbladet): På denne tida er det mange nordmenn som setter kurs for London, for å se fotball, handle på vintersalgene eller gå i teater. Det som alltid varmer godt i en kald desemberkveld er teateropplevelsene, og utvalget er stort.

For å begynne med det som mange Ibsen-fans har ventet på, så er «Lille Eyolf» kommet til The Pit i Barbican og det er en fantastisk oppsetting. Stykket fikk glimrende kritikk da det ble satt opp i Stratford-on-Avon. Iscenesetter er Adrian Noble, som er kunstnerisk leder for Shakespeare-teatret.

  • Alfred Allmers spilles av Robert Glenister og hans kone Rita av Joanne Pearce. Særlig hun spiller med en intensitet og innlevelse som få kan gjøre bedre. Stykket handler om et krisefylt ekteskap, som går i vranglås da de får den funksjonhemmede sønnen Eyolf. Han følger Rottejomfruen (spilt av Bridget Turner) i havet og drukner, og krisen i ekteskapet forverres ytterligere, mens den mislykte forfatteren Allmers slites mellom ansvaret for kona og lengselen etter sin halvsøster Asta.
  • Mye muntrere er «Revisoren» av Nikolaj Gogol, som nå vises på Almeida-teatret i Islington. Det ble skrevet i 1836 og handler om korrupsjonen i en russisk by. I denne forestillingen på det vesle Almeida-teateret spilles det på skotsk dialekt, og Ian McDiarmid er hovedpersonen, borgermesteren. En advarsel: Skotsk dialekt i forrykende tempo er ikke den letteste form for engelsk.
  • Et annet nytt stykke, som absolutt må ses, er «The Front Page» med komikeren Griff Rhys Jones (Smith and Jones i TV) som tabloidjournalist. Stykket går på Donmar Warehouse i Covent Garden. Michael Billington i The Guardian kaller det en «herlig forestilling med en strålende avisatmosfære». Stykket handler om en avis i Chicago i 1920-åra, hvor stjernereporter Hildy Johnson (Rhys Jones) dikter opp, snur på fakta og bruker alle midler for å få en «eksklusiv nyhet». Slik var det altså dengang.
  • Ellers er det mange fristende teatertilbud. De som liker musikaler bør forsøke å få med seg «Chicago», med Ute Lemper. Dette handler om det kriminelle Chicago og har dansescener og musikk som overgår det meste vi har sett. Av nye musikaler er dette den mest ettertraktede. Den spilles på Adelphi-teateret.
  • De som skal hit i januar har sjansen til å få med seg den fine forestillingen «En folkefiende» med sir Ian McKellen i hovedrollen som dr. Stockmann. Trevor Nunn-oppsettingen er verdt å stå i kø for, og det må man kanskje for å komme inn på Olivier-teateret.