- TEATRET ER LIVSNØDVENDIG: - Når lederen av Skuespillerforbundet offentlig går ut, og sier at «det ikke er livsnødvendig å gå på teater» er det svært overraskende, sier teatersjef Erik Ulfsby. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- TEATRET ER LIVSNØDVENDIG: - Når lederen av Skuespillerforbundet offentlig går ut, og sier at «det ikke er livsnødvendig å gå på teater» er det svært overraskende, sier teatersjef Erik Ulfsby. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

Teatertopper går til kraftig angrep på skuespillerforbundet: - Håper han angrer på uttalelsene

Satte kaffen i halsen.

(Dagbladet): «Jeg tror ikke at publikum har tenkt at det har vært et kjempeproblem for dem. De har gått på kino og konserter i stedet. Det er ikke livsnødvendig å gå på teater, tross alt», sa lederen i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen til «Kulturnytt» onsdag.

Uttalelsen sjokkerte teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, og direktøren i Norsk Teater- og Orkesterforening, Morten Gjelten. Men først fredag ettermiddag, etter tre dager overfor hverandre i Arbeidsretten, velger de å gå til et kraftig angrep på uttalelsene til Alfsen.

- Han er ikke hvem som helst

- Jeg satte kaffen i halsen da jeg hørte kommentaren. Det er mange av oss som står opp hver dag, og går på jobb nettopp fordi vi mener at teatret er livsnødvendig, sier Ulfsby til Dagbladet.

Han får støtte av direktør Morten Gjelten.

- Vi finner ingen glede i å tolke utsagnet i hverken beste eller verste mening, men Alfsen er ikke hvem som helst. Han er leder av den største og kanskje viktigste organisasjonen på scenekunstfeltet.

- Derfor håper jeg at Alfsen angrer på uttalelsene han ga «Kulturnytt». Vi kjenner til at man av og til sier ting som gjør at man kanskje biter seg litt i kinnet etterpå, sier Gjelten.

I RETTEN: Teatersjef Erik Ulfsby (i midten) i Arbeidsretten torsdag. Til venstre advokat Tarjei Thorkildsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I RETTEN: Teatersjef Erik Ulfsby (i midten) i Arbeidsretten torsdag. Til venstre advokat Tarjei Thorkildsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Håper han ikke mener det

De siste tre dagene har flere norske kulturtopper argumentert i Arbeidsretten. Skuespillerforbundet har saksøkt Det Norske Teatret, fordi teatret i 2014 innførte søndag som arbeidsdag. Det mener forbundet er i strid med skuespillernes gjeldende tariffavtaler.

Overfor Dagbladet sier Ulfsby at han «håper og tror Alfsen ikke mener det han sa».

- Vi jobber hardt for å gi teatret en større og viktigere plass i samfunnet. Når lederen av Skuespillerforbundet offentlig går ut, og sier at «det ikke er livsnødvendig å gå på teater», er det svært overraskende.

- Viktig med langsomme arenaer

Teatersjefen mener lederen av skuespillerforbundet, Knut Alfsen, undergraver viktigheten av teatret som kunstform.

- Vi lever i en tid hvor samfunnet går ekstremt hurtig. Da er det stadig viktigere at vi fortsatt har de langsomme arenaene og rommene for refleksjon, som teatret representerer. Dette er noe som bør oppta alle kunstnere, fortsetter han.

- Frykter du at uttalelsene til Alfsen kan brukes politisk?

- Ja, det gjør jeg. Det finnes krefter i samfunnet som ikke er veldig opptatt av kunst og kultur. Derfor er det viktig at vi som er det jobber sammen for å legitimere teatrets plass i offentligheten, sier Ulfsby.

Politiske bekymringer

Direktøren i Norsk Teater- og Orkesterforening, Morten Gjelten, mener at teatret står overfor mange vanskelige kamper i åra framover.

- Politisk kommer det en ny regionreform, og Kulturdepartementet starter neste uke arbeidet med en ny kulturmelding. Kampen om teatrets betydning i samfunnet pågår hele tida, og vi må kjempe sammen for vår plass i offentligheten. Teatret må bli mer tilgjengelig i alle betydninger av ordet. Selvfølgelig innenfor lovverket, men vi må samles om det målet, sier Gjelten.

- Storm i et vannglass

Knut Alfsen avfeier kritikken fra teatertoppene som «et storm i et vannglass».

KRITISERES: Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen. Foto: Andes Grønneberg / Dagbladet
KRITISERES: Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen. Foto: Andes Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Vi tre er hjertens enige om viktigheten av kunst generelt og scenekunst spesielt. I «Kulturnytt» svarte jeg på et spørsmål om hvorvidt teater på søndag var livsviktig på linje med nødetatene, forklarer Alfsen til Dagbladet.

- Både teatrene og publikum har levd godt de siste 50 årene når teatrene har vært søndagsstengt. Jeg merker meg for øvrig invitasjonen til samarbeid. Vi vil gjerne samarbeide, både om å styrke teatrets rammebetingelser, og om å finne et godt avtaleverk for teatrets ansatte, sier Alfsen.

Venter på avgjørelse

Flere profilerte skuespillere har gått ut og kritisert søndagsjobbingen. Fredag var saken gått ferdig i rettssalen, og partene venter nå på avgjørelsen til Arbeidsretten.

- Jeg er trygg på at Arbeidsretten ser grundig på saken og tar en klok avgjørelse. Jeg vil presisere at dette ikke er en konflikt ved Det Norske Teatret. Her er miljø og vilkår veldig bra, og det skal de fortsette å være uansett utfall, sier teatersjef, Erik Ulfsby.

Siden 1967 har skuespillere som hovedregel hatt fri på søndager, og vinner Det Norske Teatret i Arbeidsretten kan det prinsipielt få stor betydning for arbeidshverdagen til svært mange norske skuespillere.