Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teatret fikk så hatten passet av Sverre Anker Ousdal (72)

Teaterlegenden fyrte av et flammende innlegg i Arbeidsretten.

KLAR TALE: Sverre Anker Ousdal (72) jobbet 52 år som skuespiller ved flere teatre i Norge, 44 av dem på Nationaltheatret. Torsdag vitnet han for Skuespillerforbundet i Arbeidsretten for retten til søndagsfri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KLAR TALE: Sverre Anker Ousdal (72) jobbet 52 år som skuespiller ved flere teatre i Norge, 44 av dem på Nationaltheatret. Torsdag vitnet han for Skuespillerforbundet i Arbeidsretten for retten til søndagsfri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg streiket i 1966 for retten til søndagsfri. Jeg var helt fersk. Siden jeg bare var 21 år gammel, hadde jeg ikke så mange argumenter selv, men jeg husker den dagen det ble holdt et flammende innlegg i foajeen på Den Nationale Scene i Bergen. Jeg reiste jeg meg og sa «ja!», forteller, nærmest ropte, skuespiller Sverre Anker Ousdal fra vitneboksen i Arbeidsretten i dag.

Siden 1967 har skuespillere ved institusjonsteatrene hatt fri på søndager, nå skal den rettigheten avgjøres i Arbeidsretten.

Fagforeningen Skuespillerforbundet har gått til sak mot Det Norske Teatret og arbeidsgiverforeningen Spekter.

Teatret innførte i 2014 søndag som arbeidsdag, noe Skuespillerforbundet mener er i strid med gjeldende tariffavtaler. Søndagsjobbing skaper dårlig forutsigbarhet, og øker arbeidsbelastningen, hevder de.

- Aldri jobbet søndag

Denne uka er det satt av tre dager til saken i Arbeidsretten i Oslo. Torsdag tok flere profilerte skuespillere plass i vitneboksen på vegne av Skuespillerforbundet.

- Jeg har vært skuespiller i 52 år, og har aldri spilt teater på en søndag. Den ene, faste dagen med fri er uunnværlig. At teatret selv skal få muligheten til å bestemme når skuespillerne får fri er uholdbart, sa en svært engasjert Anker Ousdal i retten.

Da advokaten til Det Norske Teatret og Spekter, Tarjei Thorkildsen, trakk paralleller mellom teaterinstitusjoner og søndagsåpne museum, fikk han så hatten passet.

- Et museum er dødt, et teater er noe helt annet. Skal du spørre meg om 7-Eleven også, skjøt Anker Ousdal.

- For dem etter meg

- Jeg skjønner som alle andre at mange jobber på søndager, men det er viktig for skuespillere med forutsigbarhet. Det er merkelig at de vil forandre dette. I dag er jeg her for dem som kommer etter meg, fortsatte den pensjonerte 72-åringen, som mistet synet i 2008 etter en kreftoperasjon.

VITNET: Skuespiller Sverre Anker Ousdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VITNET: Skuespiller Sverre Anker Ousdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Potensielt 42 søndager

Teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, argumenterer i retten for at søndagsjobbingen ikke medfører en ekstra belastning.

- Det er en misforståelse. Etter at vi la om driften har våre skuespillere betydelig mer fri enn skuespillere ved andre teatre. Det er snakk om tre søndager i snitt i året. Det Norske Teatret må være tilgjengelig når publikum har fri, sier Ulfsby.

Han avviser at ledelsen har overkjørt skuespillerne.

- Glade skuespillere er særdeles viktig for meg, og de har svært gode vilkår og fleksibilitet hos oss. Vi er for eksempel rause på permisjoner til filminnspillinger, noe vi gir veldig ofte.

Må avtales lokalt

Ifølge Ulfsby har Det Norske Teatret over 70 skuespillere i stallen. Han anslår at det er opp mot 42 søndager i året hvor teatret kan holde åpent.

- Men på søndager spilles det bare på hovedscenen. Med så mange skuespillere er det ikke snakk om mange søndager. Det viktige er at avtalene om fri gjøres lokalt, ikke sentralt, sier Ulfsby til Dagbladet.

Avgjørelsen til Arbeidsretten kan også få betydning for en rekke skuespillere ved andre teaterinstitusjoner i Norge. Dommen ventes fortløpende i ukene etter at rettssaken avsluttes fredag.