Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse «Havboka», Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret:

Teatrets «Havboka» gjør miljøspørsmål fattbare

Haifisket får teaterflyt.

HAVETS KREFTER: Jan Sælid i kamp med seg selv, som hai og menneske. Det er haien, altså håkjerringa, som er person og mennesket som er på TV. Foto: Erik Berg, Riksteatret
HAVETS KREFTER: Jan Sælid i kamp med seg selv, som hai og menneske. Det er haien, altså håkjerringa, som er person og mennesket som er på TV. Foto: Erik Berg, Riksteatret Vis mer

TEATER: Jan Sælid er haien, håkjerringa, levende på scenen. Jan Sælid er også fiskeren, mennesket, vist på TV-skjerm i forhåndsgjort opptak.

Han er altså to, men han er egentlig tre, for i teaterversjonen har Ole Anders Tandberg slått sammen de to hovedpersonene i Morten Strøksnes' bok til en: Fortelleren og hans venn, Hugo. Fiskeren er en sammensmeltning av de to, og han er mest Strøksnes.

Speil og konflikt

I denne sammenslåingen forsvinner både en del motsetninger og en del speilinger som står sentralt i bok - mellom sør og nord, teori og praksis, rotfast og bortflyttet - men det gjør fortellingen levende som drama.

Den nye todelingen setter mennesket opp mot naturen. Haien og mennesket kommuniserer og rivaliserer. Mennesket ser havet og havets liv utenfra, fra overflaten, haien innenfra og nedenfra. Men haien er også menneskets betrakter: Det er mennesket som er på TV, og haien som sitter i skinnstolen, engasjert i det han ser.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?