Teenage Fanclub

Fanklubben slipper seg løs igjen.

Snålingen Jad Fair og den enda snålere Daniel Johnston fant sammen på slutten av 80-tallet, og et av resultatene av samarbeidet er kultklassikeren «It's Spooky» fra 1989, nå nyutgitt med bonusspor.

The Lucky Sperms

«Somewhat humorous»
(Jagjaguwar/ Tuba)
For mye gnål, for lite sjarm, men kostelig «Michelle»

Alternativ rock blir ikke mer alternativt enn dette; skjøre melodistrukturer innpakket i et lydbilde som får mesteparten av det vi kaller lo-fi til å høres ut som Pink Floyd, og det nye norske roteromshåpet Stockhaus til å framstå som Jan Eggum. Den usannsynlige bad trip -versjonen av Beatles' psykedeliske mesterverk «Tomorrow Never Knows» og den uskyldsrene Skybert-fantasien «Caspar The Friendly Ghost» er fortsatt høydepunkter 13 år etter.

Og nå er Fair og Johnston tilbake. Under navnet The Lucky Sperms (med Chris Bultman som tredjemann) byr de på mer rockeksentrisme. De sykelige Beatles-fantastene gjør en utrolig versjon av «Michelle» som høres ut som en hel barnehage på oppdagelsesferd i en instrumentsjappe, og de prøver seg på Stones-perlen «Ruby Tuesday». Coverlåtene har høy underholdningsverdi, men ellers tar gnålet overhånd.

Jad Fair & Daniel Johnston

«It's spooky»
(Jagjaguwar/ Tuba)
Alternativ rock blir ikke mer alternativ enn dette.

Godbiten i troikaen av Jad Fair-utgivelser er det ferske samarbeidet med Teenage Fanclub, «Words Of Wisdom And Hope» . De skotske popfeinschmeckerne har lagt til side sin nøysomme foredlingsprosess av det perfekte ringlerangleutrykket, og i stedet søkt tilbake til den søtladne støypopen vi kjenner fra deres to- tre første album (Jad Fair laget faktisk omslaget til singelen «Everything Flows» i 1991).

Fanclub har skrevet all musikken, og harver løs i Velvet Underground-modus mens Fairs tekster nærmer seg konvensjonell rocklyrikk. «Love Will Conquer» er rosinen i pølsa, seks og et halvt minutts rørende rockpoesi backet av et av verdens beste band.