Tegne- serie- rock

Coheed & Cambria har store ambisjoner og lykkes.

CD: Amerikanske Coheed & Cambria er definitivt en kvartett med konseptuelle ambisjoner. Bandets album forteller historien om det fordømte ekteparet Coheed og Cambria. De kjemper en episk, tragisk, voldelig og intergalaktisk kamp for å redde universet, en kamp der de tar livet av sine barn og Coheed forvandles til den onde Monstar. Alt er fortalt ved hjelp av progressiv metal med et snev av emo.

Mer enn mote

Kort oppsummert: Her kan mye gå forferdelig galt. Men ta det helt med ro. Coheed & Cambria har en idé som fungerer, også forbi det faktum at prog er overalt på rockens mote-catwalker for tida. Bandet tar oss - ved hjelp av strykerne i introen, melodiske komposisjoner, fengende riff, akustiske småsnutter og allsangrefrenger - med på en ferd fra Led Zeppelin, Rush og Pink Floyd, via Iron Maiden og Queensrÿche til dagens emo og hardcore. «Good Apollo» åpner rolig og vakkert før tredjelåta «Welcome Home» treffer deg storslått i trynet med insisterende riff og majestetiske refrenger med stort musikalsk spenn. «Ten Speed (Of God\'s Blood & Burial)» er en popperle der gitaren jobber på overtid i et fengende partnerskap med vokalist Claudio Sanchez\' lyse Geddy Lee-aktige stemme. «Wake Up» er en klinelåt med vakre og akkurat passe svulstige strykerarrangement.

Tegneserie

Og gutta har mer på lager enn moteriktige referanser og et fasjonabelt lydbilde. Sanchez sier i intervjuer at «Good Apollo ...» forteller historien sett fra forfatterens perspektiv, der poenget er at hans virkelighet former hvordan sagaen om Coheed og Cambria ender. Dette er en mer personlig tilnærming til konseptet enn tidligere, og resultatet er forbløffende: For en ting er tekstene, noe helt annet er det at den nye innfallsvinkelen i høy grad er musikalsk. Også New-York-bandets låter og produksjon påvirker hvordan vi opplever storyen, omtrent som når en virkelig god tegner setter sitt preg på en fortelling. Slik sett passer det jo fint at Coheed & Cambria slipper en tegneserie samtidig med plata.