Tegner Gud og Bondevik

«Vær hilset, leser. Å starte en serie er slett ikke enkelt.....», slik åpner maurslukeren Tetra tegneseriestafetten i Dagbladet. I to måneder skal Tetra og Gud og Arcatus og tegneren Sulle boltre seg i rutene, ført i pennen av Lars Lauvik (24), til daglig lagerarbeider fra Sotra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

-Serien handler om et tegneserieforlag som søker seriefigurer, sier Lauvik.

-Gud dukker opp ganske tidlig og presenterer seg som pensjonert skaper. Arcatus er et romvesen som er dømt til livstidstraff på jorden. Sulle er tegneren som kommenterer og blander seg inn i serien. Det er litt klaustrofobisk med bare fire ruter, men hver lille snutt er avsluttende, så du trenger ikke lese avisen hver dag, sier Lauvik.

SERIEN KALLES EON, et navn Lauvik fant ved å slå opp i en ordbok. Eon betyr uendelig eller evig. Et godt navn for en stripe som bare fortsetter og fortsetter.

-Ja, det kommer en liten snutt hver dag, og selv om jeg regner med at ikke alle følger med daglig, linker jeg snuttene til hverandre ved at figurene eksempelvis kommenterer tidligere striper, forklarer Lauvik.

Tidligere har han tegnet helsider for Pyton, og har også vunnet en seriekonkurranse i Bergens Tidende. Lauvik elsker å tegne. Og å fortelle.

-Det gikk en stund før jeg skjønte at det gikk an å koble tegning og fortelling, sier Lauvik som overhodet ikke er bekymret for seriens framtid. Internett er allerede tatt i bruk som formidlingsmedium.

-Men det er vanskelig å overleve som tegneserietegner i Norge, vi er på en måte et undergrunnsmiljø i forhold til en utenlandsk elite. Men de norske seriene er bedre, Garfield og Billy er billige samlebåndsserier i forhold.

-Hvordan får du ideer til stripene?

-Med den regjeringen vi har i dag er det ikke noe problem, he he, sier Lauvik og lover møte med både regjeringsmedlemmer og andre framtredende politikere.

-Ellers bare kommer ideene. Jeg ser meg rundt, skribler ned og har blokken med overalt, til og med i sengen, forteller Lauvik.

NÅ KAN FIGURENE HANS boltre seg på samme side som klassikerne Hårek og Billy, i bakdelen av avisa som liker å omtale seg som tegneserieavis. Steffen Kverneland opererer med Amputerte Klassikere en helside hver søndag, Frode Øverli presenterer Pondus-stripen daglig. I fjor ble tegneseriekonkurranse arrangert, vinnerne har figurert i avisa hele siste året.

-Vi er opptatt av å støtte den norske tegneserien, sier Gunnar Bleness, som er ansvarlig for stafetten i Dagbladet. Stafetten støttes også av Norsk Kulturråd og er dessuten et samarbeidsprosjekt med Bladkompaniet.

-Når de norske seriene er satiriske og samfunnskritiske gjør de det med utgangspunkt i norsk, aktuell virkelighet. Det gjør dem mye bedre enn de utenlandske, som i større grad må behandle generelle tema som liv, død og kjærlighet, sier Bleness.

Han har ennå ikke klarlagt rekkefølgen videre i gjesteserien, og oppfordrer interesserte tegneserietegnere til å melde seg.

NY STRIPE: Hver onsdag tar Lars Lauvik seg fri fra lagerjobben på Sotra. Da tegner han striper med Gud, Arcatus, Sulle, Tetra, Freddy og Rosa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer