«QS 5:51»: T-skjorten til X-Men-karakteren Colossus har sørget for sterke reaksjoner i sosiale medier. Tegneseriegiganten Marvel tar nå avstand fra tegneren fra Indonesia. Faksimile: Marvel
«QS 5:51»: T-skjorten til X-Men-karakteren Colossus har sørget for sterke reaksjoner i sosiale medier. Tegneseriegiganten Marvel tar nå avstand fra tegneren fra Indonesia. Faksimile: MarvelVis mer

Tegner har fått fyken etter at han la inn skjulte referanser til Koranen: - Karrieren min er over

Tegneseriegiganten Marvel tar avstand fra X-Men-illustrasjoner, signert Ardian Syaf.

(Dagbladet): - Hei, verden. Karrieren min er over. Det er konsekvensen av det jeg gjorde, og jeg tar følgene, men ikke mer mobbing, debatt eller hat. Jeg håper på fred, skriver tegneseriekunstner Ardian Syaf fra Indonesia.

Han har onsdag formiddag slettet Facebook-innlegget, men Dagbladet har sett posten.

I en fersk utgave av superheltserien «X-Men» har Syaf tegnet inn angivelig kontroversielle referanser til Koranen og islam uten å informere oppdragsgiveren, tegneseriegiganten Marvel.

Politiske referanser

Nå tar Marvel avstand fra tegneren, og sier de skal fjerne det politiske innholdet i framtidige utgaver, melder blant annet New York Times og The Guardian. Utgaven sto i butikkhyllene forrige onsdag.

Det var indonesiske «X-Men»-fans som først reagerte på det de mener er skjulte budskap i tegneseriestripene. De hevder Syaf har sneket inn referanser til ytterliggående islamsk opposisjon i hovedstaden Jakarta.

Byen har nå sin første kristne guvernør, Basuki Tjahaja Purnama, på femti år.

Guvernøren har tidligere skapt kontrovers. Han skal ha uttalt at folket i Indonesia ikke skal følge islamske ledere som bruker koranverset «Al Maidah 5:51» til å «rettferdiggjøre at muslimer ikke kan ledes av ikke-muslimer», skriver avisa.

Føler seg misforstått

En tegneserierute inneholder tallet 212, som i Indonesia skal oppfattes som en referanse til muslimske protester mot den kristne guvernøren 2. desember i fjor. I en annen rute har karakteren «Colossus» en t-skjorte med trykket «QS 5:51».

«212»: Tallet skal være en referanse til politisk opposisjon i Indonesia. Faksimile: Marvel
«212»: Tallet skal være en referanse til politisk opposisjon i Indonesia. Faksimile: Marvel Vis mer

Tegneren virker selv svært fortvilt, og beklager all støyen han har skapt. Syaf mener seg misforstått.

- Jeg vil benytte sjansen til å fortelle dere den virkelige meningen i sifrene «212» og «QS 5:51». Tallene betyr rettferdighet og kjærlighet. Min hellige hengivenhet til Koranen og den siste profeten, budbringeren. Min kjærlighet til Allah, den ene, skrev Syaf på Facebook.

Marvel tar avstand

I kommentarfeltet er det flere som støtter tegneren, andre mener kritikken er berettiget.

Etter massive og sterke reaksjoner på sosiale medier har Marvel kommet med en uttalelse hvor de beklager de angivelig politiske budskapene i tegneserien.

- Deler av det kunstneriske innholdet i bladet «X-Men Gold #1» ble tegnet inn uten at vi kjente til det angivelige budskapet. Referansene reflekterer ikke synspunktene til verken manusforfatter, redaktører eller noen andre i Marvel. Dette står i sterk kontrast til det inkluderende budskapet Marvel og X-Men står for. Det kunstneriske innholdet vil bli fjernet fra både print- og digitalutgaver, og disiplinære tiltak vil gjennomføres, skriver Marvel.

The Los Angeles Times siterer Marvel på en uttalelse hvor det kommer fram selskapet har gitt Syaf fyken.

- Vi har kansellert kontrakten med Ardian Syaf med umiddelbar virkning. Arbeidet hans vil fortsatt være å finne i nummer to og tre av serien fordi bladene allerede er sendt i trykken.