Tegner nytt bilde av Petter Dass

Petter Dass var ikke den allmuens talsmann vi har trodd, påviser Hanne Lauvstad i en ny doktoravhandling. Fiskerbondekulturen på Helgeland beskrives fra en lærd europeisk og kristen synsvinkel, og det finnes ingen entydig medfølelse eller oppvurdering av allmuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR i 1689 at presten Petter Dass (1647- 1707) flyttet inn på sogneprestens gård på Alstahaug ved Helgelandskysten og dermed overtok et av det rikeste og mest innbringende soknekall nord for Trondheim. Dass skulle for ettertiden bli kjent for sin leilighets- og heimstaddiktning som gjorde ham til en nybrottsmann innen norsk litteratur. Med utgangspunkt i hans mange verselinjer omkring levekår og dagligliv i Nordland har Herr Petter blitt beskrevet som en folkekjær, vennligsinnet og raus poet. Nå foreligger det ei avhandling som setter diktningen til presten i et helt nytt lys. I mars 2006 disputerte Hanne Lauvstad på ei avhandling med tittelen «Helicons Bierge og Helgelands schiær». Fra undertittelen gikk det fram at avhandlingen tok for seg et av storverkene innen norsk litteratur, nemlig «Nordlands Trompet». Lauvstad er den første i Norge som har tatt doktorgrad omkring Petter Dass, diktning og ståsted i norsk litteraturhistorie. Avhandlingen foreligger nå i en skriftserie fra det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo (Acta humaniora, nr. 255). Det er blitt nesten 300 sider med spennende innhold og uvanlig resepsjon. I avhandlingen skisserer hun et bilde av Dass og hans skrifter som bryter med all tidligere tolkninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer