<strong>BYGDENOVELLER:</strong>  Øystein Orten skriver jordnære fortellinger om menneskenes strev. Foto: Samlaget
BYGDENOVELLER: Øystein Orten skriver jordnære fortellinger om menneskenes strev. Foto: Samlaget Vis mer

Tegner varme portretter av folkene i en kystbygd

Øystein Orten med sin novellesamling-debut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I en fiktiv bygd på Mørekysten: Husmannen Angel slepes bakbundet etter hesten til futens mann.

De nakne føttene er isklumper i vinterkulda. Støvlene satt Angel igjen hjemme, til sønnen. Selv kommer han ikke til å trenge dem, for Angel vet hva som venter; fangehull og spott i gapestokken.

Skjebner I Øystein Ortens første novellesamling er handlingen lagt til en bygd innrammet av høye fjell, mørk himmel og et urolig hav.

Dette bakteppet er det samme for de omkring tjue sjelene som skildres, men tidene og livsvilkårene endres.

Handlingen spenner over 175 år, fra 1835 til 2010. Foruten Angel møter vi Himmel-Jon som reparer alt som er i høyden, sjømannen som blir torpedert under krigen, og tausen som føder husbondens barn.

Alle strever og lever som best de kan, med de andre, og med seg selv.

Strev Mange av novellene skildrer mennesket i et barskt primærsamfunn. Jordbrukeren, fiskeren, og tømreren trer frem, men også kapellanen, samt legen til en tilreisende engelsk lord.

Sistnevnte tilbyr et blikk utenfra på bygda, som stort sett skildres innenfra.

Tegner varme portretter av folkene i en kystbygd

Språket varierer med karakterene, og historiene formgis som fortellinger, men også som dagboknotat, gravtale, reiseskildring og brev.

I sistnevnte sjanger er kapellanens brev til biskopen i Bjørgvin. Her tegnes det et bilde av bygdas temmelig utflytende prost som man er nødt å flire av.

Stødig Orten er en stødig historieforteller og formidler kunnskap om forgangen tid og menneskehjertenes uforanderlighet.

Novellesamlingen (med den talende tittelen) er ikke dristig eller skakende litteratur, men gir varme og innsiktfulle portretter av menneskene i Sjabervik - av de som kommer, de som blir og de som drar.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer