Anmeldelse: Fedor Sapegin, Et splittet folk

Tegneserie gir eksklusivt innblikk i krigssonen

Norsk-russiske Fedor Sapegin forklarer Ukraina-konflikten i ny tegneserie.

DOKUMENTARISK: Fedor Sapegins nye tegneseriebok er en reportasje fra Ukraina. Utsnitt fra boka
DOKUMENTARISK: Fedor Sapegins nye tegneseriebok er en reportasje fra Ukraina. Utsnitt fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da amerikanske Joe Sacco utga sin reisereportasje, «Palestina», på starten av 90-tallet ble den også starten på en ny bølge med journalistiske tegneserier. I konfliktfylte områder, der foto- og filmopptak fort slås ned på, har tegneserien en forse. Med en skisseblokk virker man mer harmløs, og kan samtidig komme tettere innpå folk.

Norsk-russiske Fedor Sapegin begir seg ut i denne sjangeren i sin andre tegneserieroman. I hans første, «Maskinen», var handlingen lagt til den russiske revolusjonen. Nå har han derimot lagt den til Ukraina, og selv fulgt med på veien.

Russiske røtter

«Et splittet folk» starter med et forord der Sapegin forteller om sin egen bakgrunn. Han ble født i Sovjetunionen, men husker kun små brokker fra tiden der:

«Men nå som jeg observerer hva som skjer i denne regionen, ser jeg hvor dype sår den sovjetiske historien og sammenbruddet etterlot seg.»

Sapegin setter seg som mål å vise hvordan sårene fra dette sammenbruddet fortsatt ikke er helet, men snarere er en avgjørende faktor for dagens konflikt og borgerkrig i Ukraina. Det hele skildres i sobre og passende sort, hvite og grå tegninger, i en realistisk strek. Når han kommer til side-designet er han mer eksperimentell, her varierer han imellom en rekke ulike størrelser og former på rutene og med ulike utsnitt som minner om stilen fra amerikanske actionserier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.