Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tegneserie illustrerer politiets behov for våpen: - Et stykke propaganda

Politiforum med tegneseriereportasje om skyteepisode: «Natten da pistolen reddet liv».

TEGNET REPORTASJE: Fortelingen «natten da da pistolen reddet liv» i Politiforum illustreres med actionfylte tegninger. Foto: Montasje Scanpix / Faksimile
TEGNET REPORTASJE: Fortelingen «natten da da pistolen reddet liv» i Politiforum illustreres med actionfylte tegninger. Foto: Montasje Scanpix / Faksimile Vis mer

(Dagbladet): Onsdag publiserte fagbladet Politiforum en reportasje om en dramatisk episode på Hadeland i sommer.

Fortellingen med den utvetydige tittelen «Natten da pistolen reddet liv» omhandler to politibetjenter som ble beskutt av en mistenkt biltyv og så seg nødt til å skyte tilbake. Den ene av to antatte biltyver ble truffet, men ikke livstruende skadd. Dagbladet omtalte saken i juni.

For å bildelegge reportasjen har Politiforum fått laget flere actionfylte, tegneserieaktige illustrasjoner som viser den dramatiske situasjonen politibetjentene befant seg i.

Takker bevæpningen for livet Onsdag kom for øvrig også meldingen om at den midlertidige bevæpningen av politiet, som har vart siden november i fjor, forlenges med ytterligere åtte uker.

I reportasjen skildres det at politibetjentene er takknemlige for at de var bevæpnet den aktuelle kvelden.

Som det står i teksten: «De to politibetjentene har tenkt mye på det de opplevde. Begge går så langt at de takker den midlertidige bevæpningen for at de lever.»

En av de anonymiserte betjentene siteres på følgende uttalelse:

«- Det er noe herlig naivt over de som mener fremskutt lagring av våpen er tilstrekkelig. Det er vi som tar risikoen, det er vi som ser behovet. Hvorfor lytter ikke de som beslutter til oss politifolk?»

Bevæpningen har også ført til utilsiktet våpenbruk: Onsdag ble det meldt at en politikvinne skjøt seg selv i foten tidligere denne uka, det tjuefjerde tilfellet av vådeskudd ved norske politidistrikter hittil i år. I 2014 ble totalt 9 vådeskudd meldt inn.

- Et stykke propaganda Tegneserieekspert Morten Harper mener reportasjen og bildebruken framstår som tungt retorisk til fordel for bevæpning.

- Her brukes kjente koder fra actiontegneserier. Stilen gir jo en tilstedeværelse og innlevelse, og identifikasjonen ligger hos politimennene. Når skurken skyter mot en politimann, rettes også pistolen rett mot leseren i tegningen. Mer enn en alminnelig reportasje er dette et stykke propaganda, og ganske vellykket som sådan, sier Harper til Dagbladet.

Han mener tegneserierutene i reportasjen føyer seg inn i en klassisk spenningsseriestil.

- Det er en forenklet, karikert realisme over stilen, med ganske typisk tegnet skurkeskikkelser. Også politimennene har fått et karikert utseende, med heroiske, atletiske trekk. Uten den norske konteksten kunne dette fint figurert i en amerikansk actionserie, sier Harper.

Også Ingrid Brubaker, påtroppende redaktør i tegneserietidsskriftet Empirix, karakteriserer tegneseriereportasjen som «mild propaganda», der politimennene er actionheltene som tar ut «the bad guys».

REDAKTØR: Politiforums Ole Martin Mortvedt Foto: NTB scanpix
REDAKTØR: Politiforums Ole Martin Mortvedt Foto: NTB scanpix Vis mer

- De ser ganske tøffe ut, men også fornuftige fordi de har refleksvest. Det synes jeg er ganske morsomt, påpeker Brubaker.

- Sterkt virkemiddel Det er Politiforums konstituerte redaktør Erik Inderhaug som gir tilsvar på karakteristikken av reportasjen som propaganda:

- Jeg er ikke helt enig i det, selv om bruken av tegneserie er et sterkt virkemiddel. Jeg vil understreke at Politiforum er et uavhengig fagblad som jobber under redaktørplakaten og ikke er tilknyttet politietaten utover at politifolk er lesermålgruppa. Vi har også trykket leserinnlegg som er kritiske til politibevæpningen, sier Inderhaug.

Politiforums redaktør Ole Martin Mortvedt førte selv reportasjen i pennen. Fra ferie forteller han Dagbladet at redaksjonen sto uten bilder eller illustrasjoner til saken da de kom på idéen om å bestille tegnet materiale.

- Først var det snakk om én tegning, men i løpet av den kreative prosessen endte vi med å få laget flere tegninger. Vi valgte en tegner med en penn som vi synes står godt til det skarpe politioppdraget, sier Mortvedt til Dagbladet.

Redaktøren forteller at tanken bak reportasjen var å belyse en oppfatning han mener en del polititjenestemenn deler: At den såkalte fremskutte lagringen av våpen i låste kasser i politibilene betyr at det tar for lang tid å hente ut våpen i skarpe situasjoner.

- Denne episoden illustrerer tydelig hvorfor noen betjenter har denne oppfatningen, og vi synes reportasjen er viktig for å få fram nettopp det dramatiske i politifolks arbeidshverdag. Da fortjener historien også dramatiske tegninger som skaper oppmerksomhet rundt budskapet, sier Mortvedt.

- Ikke skyteglad Redaktøren sier det aldri var en hensikt å framstille politifolk som actionhelter, verken i bilde eller tekst.

- Tjenestemannen som skyter framstilles iallfall ikke som særlig skyteglad i teksten. I en presset situasjon, der han trodde kollegaen var skutt og drept, klarer han å senke siktepunktet vekk fra et kritisk treffsted. Så setter han våpenet i hylsteret før han fullfører pågripelsen av den andre personen. Dette var ingen skytegal politimann, men en erfaren tjenestemann som var godt trent og visste hva han gjorde, sier Mortvedt.

Han opplyser at Politiforum ikke har tatt standpunkt til bevæpningsspørsmålet på lederplass, men formidler synspunkter fra ulike sider i debatten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media