Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tegneserieklassiker blir trolig TV-serie

Fra folkene bak «Mad Men» og «Gravity».

KRIGSSERIE: «DMZ» foregår i en nær fremtid hvor USA er herjet av borgerkrig. Foto: Comixology
KRIGSSERIE: «DMZ» foregår i en nær fremtid hvor USA er herjet av borgerkrig. Foto: Comixology Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Det er få tegneserier de siste årene som har vært mer imponerende enn «DMZ», en krigsreportasje fra en fiktiv amerikansk borgerkrig, skrevet av Brian Wood og tegnet av Riccardo Burchielli.

«DMZ» kom ut mellom 2005 og 2012, og bød på en usentimentale og gripende fortellinger, et rikt rollegalleri og en setting som har rom for mye mer enn det man så i tegneserien.

Dermed kommer det ikke som noen overraskelse at tegneserien nå kan være i ferd med å melde overgang til tv-skjermen.

Deadline melder at Andre og Maria Jacquemetton, mest kjent som produsenter og manusforfattere for «Mad Men», nå er i ferd med å skrive en pilotepisode for tv-kanalen Syfy.

De samarbeider forøvrig med David Heyman, som har produsert både Oscar-nominerte «Gravity» og «Harry Potter»-filmene.

Ny borgerkrig i USA
Så hva handler det hele om?

BLIR JOURNALIST: Kameramaassistent Matty Roth er først fanget i den demilitariserte sonen, men bestemmer seg for å bli krigsreporter og fortelle om livet på Manhattan. Foto: Comixology
BLIR JOURNALIST: Kameramaassistent Matty Roth er først fanget i den demilitariserte sonen, men bestemmer seg for å bli krigsreporter og fortelle om livet på Manhattan. Foto: Comixology Vis mer

I den nære fremtiden er USA herjet av borgerkrig. Manhattan blir en demilitarisert grensesone i kryssilden mellom opprørerne og den føderale regjeringen.

Fem år etter en ustø våpenhvile ble inngått er øya midt i New York kun befolket av 400.000 mennesker. I årene som krigssone har Manhattan blitt nær ugjenkjennelig - et fascinerende og eksotisk, men fremfor alt livsfarlig, sted å oppholde seg.

Kameraassistent Matty Roth fra den Fox News-aktige TV-kanalen Liberty News har likevel ikke noe valg. Helikopteret som skulle fly ham og tv-folkene ut har nettopp blitt skutt ned og nå sitter han bom fast, med et pressepass som eneste beskyttelse.

Derfra og ut er «DMZ» den typen fortelling som er vanskelig å legge fra seg før man har lest den ferdig, en verdig arvtager til «Y: The Last Man» med et islett av «Transmetropolitan».

Ser fantastisk ut
I tillegg til at Brian Wood er den typen tegneserieforfatter som sjelden velger enkle løsninger, får den italienske tegneren Riccardo Burchielli den krigsrammede utgaven av Manhattan til å føles så virkelig at man nesten kan strekke armen ut og ta på kulehullene i veggene  - «DMZ» ser rett og slett fantastisk ut.

Så: Fingrene krysset for at folkene bak «DMZ» får nok midler til å yte Burchiellis versjon rettferdighet.

PENT: «DMZ» er i hovedsak tegnet av italienske Riccardo Burchielli. Foto: Comixology
PENT: «DMZ» er i hovedsak tegnet av italienske Riccardo Burchielli. Foto: Comixology Vis mer

Syfy har tradisjonelt ikke operert med de største budsjettene, men sci-fi-serier som  kryssmediaeksperimentet «Defiance» og «Battlestar Galactica» har likevel sett ganske okei ut.

Forøvrig fikk kanalen i fjor en overraskende kulthit i form av TV-filmen «Sharknado», og har nylig begynt å vise «Battlestar Galactica»-skaper Ronald D. Moores nye serie «Helix».

De planlegger også en tv-serie basert på Terry Gilliam-filmen «12 Monkeys».

Hele Norges coronakart